Waldo Vieira si Proiectologia

Waldo Vieira si Proiectologia

Mar 29, 2013

Nascut pe 12 aprilie 1932, la Monte Carmelo in Statul Minas Gerais, Brazilia, Waldo Vieira a absolvit stomatologia, urmand apoi studii post-universitare in chirurgie plastica si cosmetica in Tokyo, Japaonia.

Fiind un proiector constient de la varsta de 9 ani a cercetat constiinta si manifestarile extracorporale pentru mai bine de 50 de ani. El este intemeietorul stiintelor proiectologiei si al constientologiei pe care l-a trasat in cadrul a doua tratate Projectiology: A Panorama of Experiences of the Consciousness Outside the Human Body (1986) si 700 Conscientiology Experiments (1994).

El este autorul a sute de articole si a 18 carti legate de cercetarea constiintei iar in 2002 a fost inclus in International Biographical Centre Who’s Who al secolului 21. De asemenea, Vieira s-a numarat printre fondatorii International Institute of Projectiology and Conscientiology – IIPC, o organizatie pentru cercetare si educatie de tip non-profit cu sediul in Brazilia. 

Astazi exista 14 organizatii a caror existenta poate fi atribuita muncii sale de pionierat in proiectologie si constientologie. In prezent, el isi continua cercetarile la Center for the Higher Studies of Conscientiology (CEAEC), un centru de cercetare situat in  Iguassu Falls, Brazilia, gazda pentru 17 laboratoare de cercetare si a bibliotecii personale a lui Vieira ce contina mai mult de 63,000 volumes – una dintre cele mai mari colectii din lume, pe tema constiintei si a experientelor extracorporale. Aolo el coordoneaza echipe de cercetatori ce compileaza datele legate de universul larg al constiintei, pentru a le include intr-o editie in mai multe volume a Encyclopedia of Conscientiology.

Proiectologia

Projectiologia, o subdisciplina a constientologiei, este stiinta care studiaza constiinta inafara corpului fizic (experiente extra-corporale, proiectii astrale), dar si fenomenele corelate, parapsihice si bioenergetice.

Bazata pe datele proiectologice, proiectia constiintei este o experienta reala ce are loc intr-o dimensiune diferita de cea fizica. Proiectorii constienti pot sa isi paraseasca temporar restrictiile corpului fizic si sa acceseze dimensiuni non-fizice unde descopera noi aspecte ale naturii constiintei. 

Lucrarea de referinta pentru proiectologie este Projectiology: A Panorama of Experiences of the Consciousness outside the Human Body, publicat de catre Dr. Waldo Vieira in 1986, in mai 2002, aparand si editia in limba engleza a acestei carti.

Experienta inafara corpului este complet diferita de starea de visare (ordinara sau lucida) sau de orice alta stare alterata de constiinta, nu este nini halucinatie, creatie a imaginatiei sau visare cu ochii deschisi.

In general, experientele extra-corporale sunt fenomene experimentate in mod subiectiv. In unele cazuri, totusi, ca de exemplu pentru bio-locatiile fizice, exista manifestari fizice, vizibile, obeictive, ce se nasc din experientele constiintei atunci cand aceasta este proiectata. Chiar si in cazul proiectologiei “subiective” totusi, exista cazuri in care proiectorii constienti obtin informatii verificabile care nu ar fi altfel accesibile prin intermediul simturilor fizice ordinare. 

Projectologia implica rigoarea metodologiei stiintifice pentru cercetarea experientelor extracorporale, manifestarilor bio-energiei si al fenomenelor psihice. Cu toate acestea, proiectologia nu se reduce la partea experimentala ci implica teorii si metode ce sunt adaptate singularitatii scopului sau in ideea in care, fiintele umane sunt privite prin niste lentile ce privesc catre latura integrala multidimensionala si multiexistentiala a acestora. 

O mare importanta este acordata experientei personale ca unealta definitorie pentru demonstrarea fenomenelor extracorporale pentru oricine. Persoanele care au trait o proiectie constienta cunosc autenticitatea si veridicitatea experientelor lor, in acest fel creand dovezi pentru ca ceilalti sa poata sa accepte experientele lor ca fiind reale. 

Beneficii

Exista multe beneficii asociate abilitatii de a parasi corpul fizic in mod constient. Prima si cea mai importanta este schimbarea credintelor prin experienta directa si personala. Cercetarea directa si experimentarea proprie cu fenomenele extracorporale si cele legate de acestea, permit o mai buna intelegere a realitatii vazita ca si constiinta in evolutie. Datorita posibilitatii de a parasi corpul cu luciditate, putem sa ne raspundem noua mai bine la multe dintre intrebarile fundamentale ale vietii precum “cine sunt eu?”. “care este scopul meu aici?”, “exista mai mult in viata decat experienta fizica?”, “este morartea biologica sfarsitul existentei?”.

Beneficii ale experientelor extra-corporale includ:

 • Eliminarea fricii de moarte;
 • Imbunatatirea abilitatilor psihice;
 • O mai profunda intelegere a scopului vietii;
 • Abilitatea de a comunica cu constiintele non-fizice;
 • O mai mare dorinta de a ii ajuta pe semenii nostri;
 • O mai mare capacitate de a pretui viata.
Teme acoperite de proiectologie

Subiectele de cercetare ale proiectologiei includ urmatoarele:

 • Proiectia constiintei si aplicatii ale sale;
 • Caracteristici ale corpurilort subtile;
 • Dimensiuni non-fizice;
 • Tipuru de bioenergii si aplicatii ale acestora;
 • Fenomene paranormale;
 • Stadii alterate de constiinta;
 • Interactiuni intre entitati fizice si non-fizice, dimensiuni si constiinte;
 • Tehnici de decorporalizare lucida cu amintitea experientelor din timpul decorporalizarii;
 • Mecanisme care faciliteaza sau inhiba abilitatea de decorporalizare;
 • Aspecte care optimizeaza pregatirea pentru iesirea inafara corpului;
 • Tipuri de decorporalizari;
 • Nivele de luciditate in timpul decorporalizarilor;
 • Senzatii asociate cu procesul parasirii corpului fizic;
 • Relatia dintre proiectologie si stiintele clasice.

sursa: http://iacworld.org/publications/author-bio-waldo-vieira

 

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *