Verticala spirituala – elemente concrete

Verticala spirituala – elemente concrete

Oct 25, 2012

Viaţa, trăirea, fiinţarea în planul fizic presupun de obicei două direcţii de care suntem întotdeauna conştienţi, plus două diagonale atât de magnific desnate pe porţile maramureşene ca soarele cu opt raze, octogonul celor opt virtuţi. Dar despre geometria sacră vom discuta într-un alt articol. Cele două direcţii majore sunt orizontala, planul imediat al tuturor senzorilor şi al trăirilor mentale şi sentimentale care ne impregnează ego-ul şi verticala ce se naşte din multisenzorial, din timpul sincron şi din căutarea către înalt, către divinitate. Încă din cele mai vechi timpuri, fapte evidenţiate de exemplu în vede şi apoi preluate în diversele practici Yoga, există structuri specializate cu orizontala şi structuri ce sunt legate mereu de verticală şi normal centrul fiinţei – inima, Anahata – care le uneşte şi le conectează şi le sincronizează.

Dacă studiaţi sistemul energetic pe care corpul fizic îl are – este vorba de cele 7 niveluri de conştiinţă care sunt corespondente celor 7 corpuri de vibraţie diferită ce sunt legate, fiecare, de câte una dintre cele 7 chakre şi care crează cele şapte câmpuri ce compuse devin aura – veţi putea identifica şi câteva care cumva sunt paralele sau fac legătura între planurile conştiinţei, practic legânnd cerul cu pământul. Prima structură de acest gen este canalul Shushuma, care are un traseu idendic cu cel al coloanei vertebrale, fiind punctul de intersecţie al “pâlniilor” chakrelor şi canal de circulaţie directă pentru energia yang – solară – cosmică şi energia yin – pământească – telurică. Acest canal este o structură ce traversează practic pe verticală corpurile subtile, fiind una din căile de acces direct atât la informaţia revelatoare care coboară de deasupra stelei sufletului dar şi pentru energie vitală provenită de la pământ. Un fapt interesant de reţinut este că atunci când vibraţia noastră generală creşte, practic acest canal se lungeşte şi culege în acelaşi timp atât informaţii de la un nivel superior – dar şi prana şi energie cosmică, vindecătoare – dar se prelungeşte şi în jos mai mult – culegând energie vitală mai pură. Există o meditaţie minunată care se cheamă podul curcubeu în care se vizualizează steua sufletului (este vizualizată multisenzorial ca un soare strălucitor la circa 15 – 20 cm. deasupra capului) cum coboară pe acest canal şi apoi este scoasă prin fiecare chakră, la final urmând a face un exerciţiu pentru lărgirea acestui canal. Este o meditaţie pe care am făcut-o şi noi la unul dintre workshopurile noastre şi am avut reacţii puternice la acest exerciţiu. Personal am făcut exerciţiul pentru un timp mai îndelungat şi pot spune că funcţionează, deschizând calea de comunicaţie cu Sinele superior. Pentru cei interesaţi, dacă doriţi vă pot oferi varianta pe care am făcut-o la seminar. Pe canalul Shushuma circulă practic energia Kundalini, trezită, din tronul său adormit – Mulhadhara – până la explozia ultimă a trezirii acestei energii – în Sahasrara.

Dar pentru că mai există o verticală, mai subtilă, duală, pe care o caută mulţi pentru puternicul efect energizant pe care îl are, vom trece în revistă şi această cale unduitoare. Este vorba despre cei doi şerpi – care însemnă înţelepciune şi nicidecum simbol al păcatului – Ida şi Pingala. Cele două canale sunt practic arhitectura susţinătoare a canalului central şi sunt cunoscute ca şarpele alb – solar şi şarpele negru – lunar. Pingala este canalul ce porneşte pe dreapta şi poposeşte în emisfera stângă a creierului în glanda pineală, iar Ida porneşte de pe stânga şi poposeşte în emisfera dreaptă în creier în glanda pituitară. Pingala circulă prana (sau chi) fiind canalul activ al structurii, iar Ida circulă apana – care este principiu pasiv. Cele două canale sunt baza pentru susţinerea canalului central în procesul de trezire al Kundalini. Atunci când – prin exerciţii de respiraţie controlată alternativă pe câte o nară sau exerciţii combinate de respiraţie abdominală şi concentrare a atenţiei pe canalale acestea subtile – reuşim să activăm aceste canale, acestea devin baza pornirii curgerii pranei prin canalul central. Asta aduce o imensă energizare corpului şi o stare de fericire, pentru că sanskritul Shushuma se traduce ca minte bucuroasă. Se poate simţi foarte clar energia curgând de-a lungul acestei verticale. Următorul pas este ridicarea energiei Kundalini, trecând prin fiecare chakră, conştientizând mişcarea şi efectele până ajunge în Sahasrara şi eliberează total.

Acesta este un mod de iluminare care activează şi toate simţurile estrasenzoriale dar în acelaşi timp trebuie susţinut de o eliberare mentală a tuturor barierelor, a minţii egotice. Verticala aceasta şi procesul de trezire al energiei Kundalini sunt descrise foarte amănunţit în tehnicile Yoga, care de altfel conţin şi ele mai multe “metode” pentru efectuarea acestui proces. Ceea ce este de reţinut este bariera mentală. Trebuie să poţi să înţelegi rolul minţii şi să poţi să îţi ridici niveul conştiinţei la nivelul energiilor pe care le mişti pentru ale putea face faţă. A porni în acest periplu fără a fi destul de pregătit din acest punct devedere poate însemna reţinerea unei frici sau cine ştie ce judecată care te poate da înapoi cu ani. Aşa că extrem de important este – similar procesului de balansare a energiilor ce curg prin cele două nadisuri Ida şi Pingala – să echilibrezi toate componentele pe care le ai: fizic, mental, sufletesc şi spiritual, practicând pentru fiecare în parte tipul de exerciţii / meditaţii / cure/ echilibrări etc. pe care le cunoaştem şi care ne sunt apropiate. Lucrând la această verticală divină numai energetic fără a aduce curăţenia corpului într-un cadran la fel de important înseamnă a nega o parte din tine şi imediat creând un dezechilibru între cele două. La fel de importantă este conştientizarea pentru că amplificarea pe care Kundalini o aduce pe toate planurile poate însemna un dezechilibru major şi ai nevoie de multă putere interioară pentru a sta în picioare. Asta nu înseamnă că nu e uşor, dar trebuie atenţie.

În final trebuie amintite cele două practici Yoga ce au în compunerea lor meditaţii şi exerciţii directe pentru acest proces şi care au dat (cel puţin prima dintre ele cu siguranţă) mai multe personalităţi cunoscute mondial datorită şi acestor practici: Kryia Yoga şi Kundalini Yoga. Câteodată însă puterea şi trăirea inimii ne îndeamnă pe alte cărări, e o chestiune de alegere, despre care vom vorbi într-un articol viitor. Vă urez o verticală cât mai deschisă şi aştept, dacă doriţi, aştept cereri pentru cele două meditaţii pentru activarea curgerii pranei prin cele trei canale.

Similar principiului folosit pentru impregnarea imaginii pe placa dagherotipului, lasă informaţia şi energia acestui articol să te pătrundă şi să te poarte către următoarea ta alegere, să vedem dacă paşii ne poartă pe acelaşi drum căci aici vorbim despre extinderea conştiinţei nu-i aşa?

468 ad

6 comments

 1. Adriana Morel /

  Buna ziua,

  As dori ele două meditaţii pentru activarea curgerii pranei prin cele trei canale.

  Multumesc!

 2. Bună Adriana
  Le caut şi ţi le trimit imediat ce dau de ele. :)
  cu drag, Flipi

  • Szekely Maria /

   Avand in vedere ca:Teoria ca teorie, dar practica ne omoara…(sau ne inalta), te rog frumos sa-mi trimiti si mie cele doua meditatii. Iti multumesc!

   • Să fie cu folos. Am învăţat, de-a lungul timpului că într-adevăr dacă ştim teoria şi nu aplicăm sau vorbeşti oamenilor şi nu personalizezi cu exemple din viaţă, chiar personale, se pierde mult. Chiar dacă avem o capacitate foarte mare de abstractizare încă nu am ajuns acolo încât să pricepem nuanţele celorlalţi în totalitate.
    Zi minunată, ploaia e un duş de curăţare de negativitate, atmosfera e aşa tocmai de aceea.

  • Teodora /

   Multumim ptr articole.informatii,impetasire
   Te rog sa mi trimiti si mie cele 2 meditatii.
   Namaste

 3. Buna seara, as dori sa practic aceste doua meditatii,mi le poti trimite ? iti multumesc ,mult .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *