Un studiu complet al Experientelor extracorporale – partea 17

Un studiu complet al Experientelor extracorporale – partea 17

May 11, 2013

continuare al articolului: http://extinderea-constiintei.ro/un-studiu-complet-al-experientelor-extracorporale-partea-16/

Ce sunt visele lucide?

Termenul de vis lucid se refera la procesul de a visa in momentul in care esti constient de faptul ca visezi. Acesta a fost inventat de catre psihiatrul german Frederik van Eeden in 1913.  Este cumva un termen impropriu pentru ca insemna ceva destul de diferit de visarea clara sau vie. Faptul ca visele lucide sunt diferite de visele normale devine o certitudine, imediat ce experimentezi unul. Experienta seamana cu trezirea in timpul viselor noastre. Este ca si cum descoperiti ca visati. Experienta are loc, de obicei, cand realizati in timpul unui vis ca visati. Probabil din cauza ca ceva ciudat se intampla. Majoritatea oamenilor care isi amintesc visele au avut asemenea experiente, la un moment dat, de multe ori trezindu-se imediat dupa ce si-au dat seama. Totusi, este posibil sa ramai in vis ramanand total constient ca visezi. 

O forma distincta si confuzorie de vis lucid, sunt trezirile false. Visezi ca te trezesti dar defapt tu inca dormi. Van Eeden numeste aceste “treziri false” si le descrie ca fiind, stranii, foarte vii si stralucitoare. Un mare beneficiu al trezirilor false este ca pot fi folosite pentru a induce OBE-uri. Si intr-adevar Oliver Fox recomanda metoda trezirilor false pentru producerea OBE-urilor. Pentru multi oameni, OBE-urile si visele lucide nu prezinta diferente. 

Studiile lui LaBerge in fiziologia initierii luciditatii in stare de visare au demonstrat ca visele lucide au doua moduri de pornire. In cele mai intalnite vise lucide initiate in vis (DILD), cel ce viseaza devine constient ca este in vis in timp ce este cu totul prins in el. DILD se intampla cand cei ce viseaza sunt in mijlocul unui somn REM, avand multe dintre caracteristicile miscarilor rapide ale ochilor. Incidenta DILD-urilor este de 4 din fiecare 5 vise lucide. In cazul celorlalte 20 de procente, cei ce viseaza povestesc ca se trezesc dintr-un vis si se intorc in starea de visare cu constiinta nemodificata – la un moment dat sunt constienti ca sunt treji in pat, in laboraotrul de somn si in momentul urmator sunt constienti ca au intrat in vis si nu mai percep camera din jurul lor. Acestea sunt numite vise lucide initiate constient (WILD).

Una dintre cele mai bune tehnici pentru stimularea viselor lucide este metoda MILD (Inducerea Mnemonica a Viselor Lucide) a lui LaBerge. Aceasta tehnica este practicata prin trezirea dimineata devreme dintr-un vis. Trebuie sa va treziti complet, sa incepeti o activitate precum cititul sau plimbarea si apoi sa va asezati in pat, din nou, si sa adormiti. Trebuie sa va imaginati in somn si visand amintindu-va visul din care v-ati trezit si spunandu-va “Data viitoare cand voi avea acest vis, vreau sa imi amintesc ca visez”. 

O a doua abordare implica amintirea constanta de a ramane lucid in timpul zilei, mai degraba decat noaptea. Aceasta se bezeaza pe ideea ca ne petrecem majoritatea timpului intr-un soi de zapaceala neocalizata. Daca am putea fi mai lucizi in viata de zi cu zi, poate am putea sa fim mai lucizi si in timp ce visam. Psihologul german Paul Tholey sugereaza sa va intrebati, de cate ori puteti pe zi “Visez sau nu?”. Acest exercitiu pare simplu dar este nevoie de o gramada de determinare si persistenta pentru a nu uita de el. 

Cea de-a treia si ultima abordare necesita o gramada de gadgeturi. Ideea este sa folosim niste semnale exterioare pentru a aminti oamenilor ca sunt in som REM. Hearne a incercat sa ii stropeasca cu apa pe cei ce visau, pe fata sau pe maini. Insa metoda nu a fost eficienta, pentru ca s-a intamplat ca cei ce visau sa aiba imagini cu apa in vise, insa rareori sa devina lucizi. In cele din urma a decis sa folosesca un soc electric bland pe o incheietura. Masinaria lui de visare detecteaza miscari ale ritmului de respiratie (ce acompaniaza somnul REM) si in acel moment da socurile celor care viseaza.

In aelasi timp, in California, LaBerge excludea vocile inregistrate si vibratiile si folosea lumini stroboscopice. Versiunea originala a aparatului pentru inducerea viselor lucide pe care l-a dezvoltat folosea un computer personal pentru detectarea miscarilor ochilor din timpul somnului REM si pentru pornirea unor lumini stroboscopice cand somnul REM ajungea intr-un anumit punct. In cele din urma, circuitele au fost integrate intr-o pereche de ochelari, iar purtand acesti ochelari noaptea, luminile pornesc atunci cand dormiti si visati. 

Este o diferenta importanta intre visele lucide si alte stari de constiinta. In cazul viselor lucide persoana are constienta starii (defapt defineste starea), in trezirile false, persoana nu are aceaste constienta prin definitie iar in OBE-urile normale persoanele simt ca si-au parasit cu adevarat corpurile. Cei care experimenteaza NDE-uri pot avea senzatia miscarii rapide printr-un tunel lung pe care unii il percep ca intrare intr-o lume de dincolo de moarte. Numai in cadrul unui vis lucid, persoana realizeaza ca este un vis. 

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *