Un studiu complet al Experientelor extracorporale – partea 10

Un studiu complet al Experientelor extracorporale – partea 10

Apr 23, 2013

 

continuare al articolului:

Cat de comune sunt OBE-urile?

Doua studii au folosit dovezi echitabile din partea unui segment specific al populatiei. Primul a fost condus de catre Palmer si Dennis ei alegand populatia din Charlottesville, Virginia, un oras de circa 35,000 de oameni din care au selectat 1000 pentru statistici. Intrebarea legata de OBE a fost urmatoarea: “ati avut vreodata o experienta in care v-ati simtit localizati inafara sau departe de corpul fizic? Ati avut sentimentul ca mintea voastra constienta sau centrul constientei era intr-un alt loc decat corpul fizic?” (pentru cei cu dubii, raspunsul era “nu”) la aceasta intrebare, 25% dintre studenti si 14% dintre locuitorii orasului au spus “da”. 

Date suplimentare din acest studiu releva faptul ca nu exista o relatie intre varsta si OBE-urile raportate. Palmer a descoperit o relatie semnificativa intre folosirea drogurilor si OBE-uri si a concluzionat ca acesta ar putea fi motivul procentului mai mare de studenti ce au trait OBE-uri. Aceasta relatie se confirma prin studiul lui Tart in care intr-un grup de 150 de fumatori de marijuana, s-a descoperit un procent de 44% de pretinsi experimentatori de OBE-uri. Acest fapt conduce catre ideea ca drogurile faciliteaza OBE-urile. 

Al doilea studiu, folosind un segment de populatie ales cu grija, a fost condus de catre Erlendur Haraldsson, un cercetator Islandez impreuna cu colegii sai. Pentru acest studiu, au trimis un chestionar unui numar aleatoriu de 1157 de persoane cu varsta intre 30 si 70 de ani. Chestionarul continea 53 de intrebari in legatura cu diverse experiente psihice si legate de fenomenele PSI, inclusiv o traducere a intrebarii lui Palmer. La aceasta, numai 8% dintre islandezi au raspuns cu “da”. 

Table: Surveys of the OBE [Bla82]

Autor         Raspunsuri                                                nr total             nr     %
                                                                                           ‘DA’-uri     ‘DA’-uri

Hart       1954   studenti la sociologie                        113          28        25
                             studenti la sociologie                           42          14        33

Green      1966   Universitatea Southampton
                                                studenti                                 115          22        19

           1967   Universitatea Oxford
                                                studenti                               380         131        34

Palmer     1975   Populatia Charlottesville
                                                     Populatie                              –           –           14
                                                      Studenti                               –           –           25

Tart       1971   Fumatori marijuana                             150        66       44

Haraldsson 1977   Islandezi                                                 –          –           8

Blackmore  1980   Universitatea Surrey
                                             studenti                                   216          28        13

                                      Universitatea Bristol
                                             studenti                                   115          16        14

Irwin      1980         Studenti australieni                  177          36        20

Bierman &
Blackmore  1980   Studenti la Amsterdam          191          34        18

Kohr       1980   Membri ai Asociatiei
                    pentru Cercetare si
                    Iluminare                                                            –           –         50

Aceste vagi dovezi in legatura cu includerea OBE-urilor in randul experientelor comune, sunt din ce in ce mai sustinute de date statistice. Blackmore ofera o estimare personala in legatura cu incidenta OBE-urilor bazate pe toate dovezile disponibile, cifra rezultata fiind in jur de 10%. Ea crede ca putem spune fara nici un dubiu ca OBE-urile sunt o experienta destul de comuna. Sondajele arata ca daca o persoana a avut un OBE, este foarte posibil sa mai aiba inca unul. Toate aceste date sunt mult mai mari decat in cazul in care OBE-urile ar avea loc aleatoriu, in randul populatiei. 

Green a comparat grupuri diferite pentru a vedea daca numarul de OBE-uri a variat de la un grup la celalalt. Descoperirile ei au aratat ca cei care au experimentat OBE-uri, mai degraba ar fi raportat experiente pe care le credeau atribuite doar fenomenelor ESP. Palmer si Kohr au descoperit ca persoanele ce au raportat trairea unei experiente extrasenzoriale, tind sa raporteze si alte tipuri de astfel de experiente. Palmer, ca si Green, a descoperit ca multe variabile simple sunt irelevante, precum sexul, varsta, rasa, data nasterii, apartenenta politica, religia, educatia, ocupatia sau veniturile. 

Palmer a descoperit o relatie semnificativa intre OBE-uri si practica meditatiei, a experientelor mistice si, dupa cum am mai mentionat, a folosirii drogurilor. In studiul lui Palmer au fost peste 100 de oameni ce au raportat unul sau mai multe OBE-uri, persoane ce au raspuns la mai multe dintre intrebarile sale legate de experienta. Ei au fost intrebari daca si-au vazut corpul fizic din afara, fapt raportat de 60% dintre respondenti. Mai putin de 20% dintre experiente au implicat “calatoria” si mai putin de 30% dintre cei ce au experimentat OBE-uri au raportat-o. Chiar si mai putini au declarat ca au primit informatii prin ESP in timp ce erau in afara corpului, adica in jur de 14% dintre oameni si mai putin de 10% dintre ei s-au materializat ca aparitie pentru altii. Aceste rezultate confirma descoperirile ce arata ca putine OBE-uri includ toate caracteristicile proiectiei astrale clasice. 

Per total, OBE-urile par sa aiba un efect extrem de benefic asupra celor care le experimenteaza, multi declarand ca li s-a redus frica de moarte iar sanatatea mentala si relatiile sociale s-au imbunatatit. 95% dintre ei au declarat ca ar dori sa mai traiasca inca o experienta de decorporalizare. 

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *