Trataka : Meditatia celui de-al treilea ochi

Trataka : Meditatia celui de-al treilea ochi

Feb 28, 2013

Trataka este cunoscuta si sub numele de meditatia celui de-al treilea ochi. In sistemul de credinte al Tantra si Hatha Yoga, exista conceptul de Kundalini.

Se stie ca exista 7 chakre sau puncte de constiinta in corpurile noastre. Aceste chakre sunt situate in puncte diferite pe corpul nostru iar printre ele, cea de-a sasea chakra cunoscuta sub numele de Ajna Chakra, localizata intre sprancene, se spune ca este lacasul misticului cel de-al treilea ochi. Locatia fizica a acestei chakre este in centrul fruntii, chiar deasupra locului dintre ochi. Se crede ca energia Kundalini calatoreste de la prima chakra catre a doua, a treia, a patra… pana cand ajunge in cea de-a saptea chakra unde se intalneste cu constiinta suprema – Shiva.

Meditatia celui de-al treilea ochi se invarte in jurul acestui al saselea centru ce constiinta. Cu toate ca nu exista fizic, cel de-al treilea ochi, in corp, ci doar intr-un plan spiritual subtil, acesta a fost experimentat de catre multi oameni. Trataka reprezinta o tehnica de meditatie pentru Ajna chakra. Cand ne concentram atentia pe cel de-al treilea ochi, atingem in mod automat si instantaneu o stare meditativa.

Metoda Trataka:

Stati in pozitia lotus – daca nu este posibil, atunci stati confortabil pe un scaun sau pe pat.

Tineti coloana dreapta si inchideti ochii, apoi inspirati si expirati profund de 3 ori.

Acum concentrati-va pe mijlocul fruntii, in jurul zonei care este cu cativa centimetri mai sus de spatiul dintre ochi.

Tineti ochii inchisi si priviti catre acest punct central al celui de-al treilea ochi. Acum, incet, la aproximativ 2 secunde interval, incepeti sa numarat in minte, inapoi, de la 100 la 1, tinandu-va ochii centrati pe cel de-al treilea ochi.

Cum va simtiti?  Veti simti o tensiune placuta in ochi si atunci cand veti ajunge cu numaratoarea la 3…2..1… veti simti o senzatie stranie in interiorul si in jurul celui de-al treilea ochi. Va fi un sentiment dificil de descris in cuvinte. Pastrati-va concentrarea pe cel de-al treilea ochi.

Odata ce ati obtinut aceasta stare de nemiscare a ochilor, va veti simti ca si cum va puteti vedea gandurile, ca si cum ati avea un ecran pe care va vedeti gandurile aparand in fata voastra. V-ati gandit vreodata care este sursa prin care vedeti procesele interioare ale gandirii din interiorul vostru? Atunci cand inchideti ochii, sunt multe lucruri pe care le vedem si le observam cu ajutorul celui de-al treilea ochi.

Gandurile voastre se vor opri si daca vor aparea vreunele, le veti vedea ca pe un vis. In aceasta situatie, veti simti adevaratul observator din voi care este diferit de corpul sau de mintea voastra si totusi parte din voi.

Ramaneti in aceasta stare timp de 10-15 minute.

Acum, intoarceti-va incet catre o stare de normalitate. Indepartati tensiunea din ochi aducandu-i incet catre pozitia lor normala, lasatii sa se miste liber si mutati-va constiinta de la cel de-al treilea ochi.

Stati nemiscati pentru cateva minute si permiteti ochilor sa isi reia miscarea lor normala. Respirati profund de 3 ori si deschideti incet ochii. Acum meditatia voastra este completa.

Meditatia celui de-al treilea ochi este o metoda foarte puternica pentru dezvoltarea concentrarii si in acelasi timp, un exercitiu foarte bun pentru ochii vostri. Ochii vostri vor ramane sanatosi oricat de multa tensiune si stres ar suporta in timpul zilei, daca faceti aceasta meditatie dimineata si seara. De asemenea, aceasta meditatie ajuta la dezvoltarea intuitiei.

Atunci cand meditati asupra Ajna Chakra, meditati folosind o parte din corpul subtil. Din aceasta cauza, puteti simti ca centrul fruntii voastre se incalzeste. Incalzirea indica faptul ca cel de-al treilea ochi atrage energie Kundalini si cu toate ca incalzirea nu este periculoasa, trebuie sa aveti grija. In cazul in care simtiti fierbinteala si mancarimi in zona celui de-al treilea ochi, opriti-va imediat, in cazul in care nu stiti implicatiile lui Kundalini si caile sale de manifestare, fiind mai bine sa va limitati la procesul de meditatie pentru a atinge o stare de existenta libera de ganduri.

468 ad

One comment

  1. de ce cind meditez cu al3ochi obrazul sting ma arde{frige}?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *