Timpul prezent

Timpul prezent

Dec 2, 2012

Vidul clipei prezente nu este altceva decat o iluzie a mintii. Obisnuim in mod constant sa prelucram la nivelul mintii informatiile care ne parvin prin simturi in orice clipa. Ba mai mult, tot timpul mintea rumega amintiri ale experientelor trecute, impletindu-le cu anticipari ale viitorului, mai mult sau mai putin placute. In felul acesta, ea este tot timpul activa, tot timpul in verva ruminand, analizand, clevetind.

In momentul in care dorim sa ne afundam in tacerea clipei prezente, sa ne odihnim in bratele lui Acum, mintea este practic indemnata sa ia o pauza si este redusa la tacere. In acest spatiu in care mintea inceteaza sa mai proceseze, ni se pare ca intram intr-o zona de vid. Aceasta reprezinta una dintre dificultatile cu care foarte multe persoane se confrunta atunci cand incep sa cocheteze cu meditatia. Dificultatea de a intra in acel asa-zis vid si de a se mentine acolo.

Dupa cum spuneam, insa, senzatia de vid reprezinta doar o iluzie a mintii care se vede nevoita sa taca, sa nu mai proceseze. In acea situatuie, atata timp cat nu mai are nici o treaba de facut, mintea percepe acel spatiu ca fiind gol. Acest lucru se intampla pentru ca ne-am obisnuit foarte mult sa folosim (sau sa ne lasam folositi/condusi de) instrumentul minte si nu am invatat aproape deloc sa procesam informatia la nivel de inima, de simtire. Am observat ca, foarte multe persoane cu care am stat de vorba, se descurcau extraordinar de bine cu notiunile de natura cognitiv-mentala, dar cand erau nevoiti sa exprime senzatii sau simtiri, trairi de dincolo de minte, le era foarte greu sa se focalizeze pe acestea, sa le perceapa si, in consecinta, sa le exprime.

Revenind la clipa prezenta, la trairea lui Acum specifica meditatiei, aceasta nu reprezinta deloc o zona de vid, de gol, ci este mai plina decat ne-am putea imagina. Dar avem nevoie de o perioada de antrenament pentru a percepe plenitudinea momentului prezent. Pentru ca, acel Acum despre care vorbim, nu numai ca nu este gol, dar este de-a dreptul PLENAR.

Trecutul contine fragmente, viitorul este compus din fragmente, conceptele cognitiv-mentale si ruminatiile mintii reprezinta particele infime ale realitatii. Momentul prezent, insa, contine in el TOT CEEA CE ESTE. Cu putin antrenament, continuand sa depasesti plictiseala data de iluzia starii de vid si continuand cu consecventa sa te mentii in bratele clipei prezente, vei incepe sa simti consistenta a ceea ce este si esti in acest spatiu, eliberat de limitele procesarii mentale.  In absenta mintii (a carei importanta nu trebuie, insa, sa o negam in viata de zi cu zi) restul simturilor incep sa se trezeasca si sa se ascuta tot mai mult, intuitia incepe sa functioneze si o intreaga lume, lumea de „dincolo de val”, incepe sa se dezvaluie. In acest spatiu pe care initial il considerai ca fiind gol, poti experimenta o lume mult mai reala, mai plina si Sensuri mult mai adanci decat cele din realitatea materiala.

In mod clar este o experienta unica pentru fiecare, insa, in nici un caz nu se limiteaza la o zona plictisitoare a unui vid infinit. Multumeste-i mintii ca exista si ca te ajuta in viata de zi cu zi dar recunoaste, in acelasi timp, ca in clipa in care intri intr-o meditatie, aceasta nu isi mai poate aduce o contributie majora pentru ca nu este facuta pentru a decoda integral si corect profunda realitate interioara si realitatea a ceea ce este dincolo de ceea ce putem vedea. Mintea este cea care se plictiseste, pentru ca este ca un copil care doreste tot timpul o jucarie noua. Tu, insa, adevaratul tu, poti intelege aceasta atitudine a mintii, cu blandete si, totodata, poti merge dincolo de limitele sale. Atunci cand mintea se plictiseste, las-o sa adoarma, sa se odihneasca si atunci vei pasi dincolo de vid, dincolo de gol, intr-o experienta cu adevarat fascinanta si plenara.

Cu drag!

468 ad

2 comments

  1. poti sa schitezi sau sa exemplifici niste tehnici anume, ajutatore pentru intrarea si mentinerea in momentul ACUM?

  2. Sigur ca da, Marco. Voi scrie urmatorul articol pe aceasta tema, conturand o serie de metode de ancorare in Acum.
    Cu drag!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Trairea in Acum – metode si tehnici | Extinderea Constiintei - [...] 11, 2012 Pentru ca in cadrul articolului „Timpul prezent” s-a cerut de catre cititori sa detaliem o serie de…
  2. Trairea in Acum – metode si tehnici | Extinderea Constiintei - [...] ca in cadrul articolului „Timpul prezent” s-a cerut de catre cititori sa detaliem o serie de tehnici de ancorare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *