Swami Rama – Pacea interioara – partea 2

Swami Rama – Pacea interioara – partea 2

May 7, 2013

continuare a articolului: http://extinderea-constiintei.ro/swami-rama-pacea-interioara-partea-1/

Legand cele doua lumi

Cu toate ca lumea interioara si cea exterioara sunt diferite ele nu sunt total separate. Asadar, va trebui sa invatati sa creati o punte intre ele. Daca nu stiti sa traiti in lumea exterioara nu veti avea niciodata fericirea. Nu puteti, pentru ca viata si relatiile sunt unul si acelasi lucru: nu le puteti separa. Cumva, undeva, toti sunt legati de ceva, de cineva. Chiar si un swami este legat de practica lui. El nu are relatii lumesti, este adevarat, insa ii pasa de discipolii sai si de progresele lor. Ar trebui sa invatam sa ne descurcam cu aceste relatii. Este foarte important pentru ca daca nu facem acest lucru, atunci ne bombardam constant pacea interioara. Daca ne parasim sarcinile, daca fugim, vom avea in continuare probleme pentru ca ne ducem cu noi mintea oriunde traim, iar sursa problemelor noastre este in mintea noastra. 

Unii dintre voi veti spune ca ati facut ceea ce ati stiut mai bine in lumea exterioara si totusi, inca sunteti nefericiti. Ar trebui sa va amintiti un singur lucru: este egoul cel care se pune in calea relatiilor voastre. De exemplu, doi oameni se poate sa se fi decis sa traiasca impreuna, insa in marea majoritate a timpului ei se afla in propria calatorie egotica. “Vreau asta” spune unul iar celalalt spune “Vreau cealalta”. Acest “eu” si acest “vreau” se interpune intre cei doi si creaza o problema. Asadar, in relatii egoul este cea mai mare bariera. Egourile moderne sunt foarte puternice pentru ca oamenii nu se antreneaza la a isi domili egoul. Cu totii avem dorinte diferite si daca incercam sa ni le indeplinim fara a tine cont de ceilalti, vor fi conflicte. 

Nu ar trebui sa asteptati sa obtineti fericire de la ceilalti. Cu totii intreaba “ma iubesti?” insa nu este nevoie de asa ceva. Poti afla in interiorul tau cat de mult iubesti o persoana fiind in acelasi timp exact la fel de mult cat acea persoana te iubeste pe tine. Nu intreba “ma iubesti?”, aceasta nu este iubire ci asteptare. Asteptati prea mult de la ceilalti. Doar iubiti, nu trebuie sa puneti intrebarea. Intreaga lume sufera pentru ca cu totii spun “ma iubesti? ma iubesti?”. Asteptati ca ceilalti sa va iubeasca si totusi voi nu iubiti. Iubirea nu inseamna asteptare. Iubirea inseamna constiinta. Daca sunteti constienti ca in inima oricui, in profunzime este eternitate, veti iubi asta. Veti putea sa spuneti “te iubesc si nu datorita corpului, simturilor si mintii tale. Te iubesc pentru ca esti o flacara ce staluceste etern. Suntem precum niste lampi si flacara ta eterna straluceste la fel ca cea din mine. Iubesc acea flacara”. Spunand “iubesc acea flacara” inseamna ca va iubiti pe voi insiva atunci cand ii iubiti pe altii. Devine foarte usor. Asadar, ar trebui sa invatati sa va schimbati conceptele, atitudinea fata de viata si sa o transformati intr-un poem, un lucru frumos. 

Unul dintre maestrii pe care i-am intalnit in Himalaya mi-a spus “nu stiu de ce oamenii sunt atat de suparati. E atat de usor sa te bucuri de viata”. Si atunci am spus “care este formula, Domnule?” si el a spus “viata are nevoie de ajustari. Scopul ei este multumirea, insa cei care nu stiu sa ajusteze – cum isi pot atinge ei oare scopul?”. Cand nu iti poti ajusta sinele in lumea exterioara, intreaga problema este in intelegerea interioara. Asadar, invatati sa va studiati procesele interioare si atunci veti fi fericiti.

Insa, omul modern nu are timp pentru interiorizare. Nu vrea sa stea calm, chiar si pentru cateva minute, iar daca vrea sa incerce, incepe sa gandeasca iar asta conduce la agitatie. Insa, nu procesul gandirii este cel care creaza tulburarea care ne face obedienti si mici. Este ceva ce numim emotie. Nu conteaza cata intelepciune ai, cate de mult intelegi, nu va vor ajuta daca nu v-ati organizat viata emotionala. Nici o cantitate de studiu din carti nu va poate ajuta sa faceti acest lucru. Chiar daca stiti scripturile, nu puteti fi fericiti daca nu aveti control asupra emotiilor voastre. Asadar, ar trebui sa invatati sa vedeti de unde vin emotiile si de ce va creaza voua probleme. Trebuie sa gasiti calea de a schimba si de a canaliza aceste emotii negative. 

O modalitate de a face acest lucru este aceea de a invata sa va controlati atitudinea pe masura ce actionati si va exprimati in lumea exterioara. Nimeni nu stie cum ganditi; oamenii va cunosc datorita actiunilor si discursului vostru, acesta fiind modul in care relationati in lumea exterioara. Asadar, daca stiti cum sa directionati exprimarea si actiunile, puteti sa aflati cum sa traiti in pace in lumea exterioara. rana de la un glont poate fi vindecata, insa rana de la un cuvant nu este usor de vindecat. Daca cineva este foarte dur cu voi sau daca vineva a spus ceva ce nu puteti uita, rana este inca acolo. Cuvantul este foarte puternic; la fel si actiunea. Asadar, cei ce stiu cum sa isi conduca actiunile si cuvintele pot fi fericiti in lumea exterioara. In spatele actiunilor este acel lucru care ne motiveaza sa le facem iar acea forta se cheama dorinta. Daca spuneti intotdeauna “nu stiu de ce am facut acel lucru si imi pare rau” atunci va mintiti pe voi insiva si stiti de ce. Chiar si daca nu va amintiti in mod constient motivul pentru care ati fost impinsi sa faceti ceva, tot il stiti. Multe dintre actiunile voastre sunt controlate de mintea inconstienta insa orice parte din voi ce va motiveaza sa faceti ceva, este de asemenea parte din voi si puteti invata sa o controlati si pe aceasta. 

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *