Swami Rama – Extinderea Constiintei

Swami Rama – Extinderea Constiintei

May 2, 2013

Yoghinii spun sa iti extinzi si nu sa iti contractezi constiinta in timpul starii de veghe. Ce se intampla atunci cand te extinzi? Prin extinderea starii de veghe poti atinge turiya. Transformati in acest fel, starea de veghe intr-un mod de extindere a constiintei, de largire a campului mintii, camp ce are multe bariere si garduri. Pentru extinderea mintii trebuie sa intelegem doua legi ale vietii: legea contractiei si legea expansiunii. In expansiune persoana invata sa iubeasca, sa serveasca si sa ofere neconditionat. In contractie, persoana isi construieste granite in jurul sau, devenind egoista, autointeresata si in cele din urma trista. In spiritualitate, extinderea mintii este importanta si pentru acest lucru trebuie sa invatam sa directionam mintea, actiunile si experientele catre scopul pe care vrem sa il atingem. Cand va extindeti campul mintii, starea de visare trece sub starea de veghe. Lasati-va starea de visare sa devina stare de veghe si starea de somn sa devina stare de veghe cu ajutorul tehicii yoga nidra.

In procesul meditatiei exista expansiune in stare de veghe. Va priviti in stare de veghe si atunci ies la iveala modelele gandirii voastre. Le-ati stocat in inconstient si atunci cand va relaxati mintea constienta, aceste ganduri ies la iveala. Invatati sa va dati voie sa renuntati la modelelele gandurilor voastre si sa dezvoltati introspectia. Starea de veghe poate fi extinsa, insa si daca nu doriti sa o extindeti, atunci ar trebui totusi sa invatati cum sa va focalizati mintea intr-un punct prin meditatie. 

Pentru a progresa, samskaras-urile voastre trebuie sa fie purificate. In meditatie puteti cere ca toate impresiile mintii voastre sa iasa la iveala pentru a le putea examina si arde. Toate aceste impresii ale trecutului pot fi arse si astfel va puteti elibera de ele. Scopul este sa va extindeti aspectele constiente ale mintii astfel incat nu exista nici un inconstient. Partea mintii pe care nu o educati in mod constient este cunoscuta sub numele de “mintea adormita” sau “mintea visatoare” Aceasta nu se afla sub constrolul vostru. Aceasta parte imensa a mintii voastre ramane neculturalizata, neantrenata si ne-educata. Acest nivel vast al mintii este inconstientul. Oamenii mareti stiu cum sa isi extinda nivelul constient al mintii astfel incat sa nu ramana nimic inconstient pentru ei. Ei isi extind campul mintii constiente si il reduc pe cel inconstient. Maestrii sunt constienti de ceea ce voua va este inconstient. 

O persoana care nu mediteaza nu stie sa isi extinda constiinta. Ea are o viziune ingusta ca si cum ar privi printr-o fereastra iar atunci cand invata sa isi extinda constiinta este ca si cum iese pe usa afara. Vederea de la fereastra este limitata, insa cand iese afara, are o perspectiva mult mai larga. Atunci cand urca pe acoperis poate vedea lucrurile si mai clar. Pe masura ce constiinta proprie se extinde, viziunea devine mai clara si are loc o intelegere a lucrurilor asa cum sunt ele defapt. 

Vreti sa urmati filosofia contractiei su a expansiunii? Daca urmati calea expansiunii puteti ajunge in acea stare a mintii unde vedeti cum corpul vostru este lepadat. In aceasta stare sunteti in mod legal mort si totusi sunteti inca viu. Puteti sa stiti tehnicile si astfel sa nu va mai fie frica de moarte. Puteti realiza acest lcuru in timpul acestei vieti lucrand cu mintea si cu meditatia. Atunci cand treceti dincolo de mintea constienta si apoi de mintea inconstienta, ajungeti in zona expansiunii. Inainte de a atinge cea de-a patra stare de constiinta, turiya, starea de dincolo, trebuie sa treceti prin starea de expansiune. 

Atunci cand starea de constiinta este extinsa, analiza viselor devine clara, iar ideile si simbolurile experimentate in acea stare sunt intelese usor. Visele ce ranesc si distrag mintea si energia sa, pot fi analizate si rezolvate. Toate conflictele care sunt la radacina viselor pot fi rezolvate. Exista o vreme cand meditatia rascoleste mintea inconstienta si aduce la suprafata impresii din profunzimile sale ascunse. Acest fapt ajuta analiza intelegerea si studierea intregii stari de visare. Oricare ar fi realitatea visata, ea poate fi adusa sub controlul constient al celui ce mediteaza. Aspectul mintii prin care visele si energia sunt consumate prin visare, pot fi aduse intr-un mod creativ si folosite pentru scopuri mai inalte. 

Cand urmati calea extinderii, invatati ca sunteti una cu Universul, acest lucru devenind scopul vostru. Daca ramaneti doar un individ izolat, pana la ultima respiratie a vietii voastre, atunci nu ati crescut – v-ati irosit timpul si viata. Atunci bucuria ce tasneste din toate nivelurile ramane numai la nivel egoistsi nu intelegeti in profunzime scopul vietii si cum relatiile cu ceilalti va pot extind personalitatea. 

Cand va calmati mintea si o concentrati intr-un punct, puteti penetra acele campuri ale mintii ce in mod normal nu sunt penetrate de oameni si puteti percepe Realitatea interioara. 

Sunteti un nucleu si acest Univers este expansiunea voastra. Nu sunteti doar o parte a Universului. Gandind ca sunteti doar o parte a Universului, deveniti foarte foarte mic, va reduceti la o perticula de praf. In schimb, acest Univers este extinderea voastra. 

sursa: https://sites.google.com/site/swamiramateachings/swami-rama-expansion

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *