Stiinta meditatiei

Stiinta meditatiei

Oct 9, 2012

Meditatia este una  din caile principale de ascensiune a omului spre Divin, de extindere a constiintei, de unire a constiintei umane cu constiinta divina.

Este calea prin care mintea se linisteste.  Odata cu linistirea mintii trairile si perceptiile noastre se schimba profund. Intelegem si experimentam alte niveluri de constiinta.  Asa cum o oglinda prafuita nu poate reflecta clar imaginile din fata sa, nici o minte agitata nu poate reflecta Divinul. De aceea linistirea mintii este esentiala pentru perceperea realitatilor superioare.

De la inceputurile civilizatiei noastre omul a cautat sa se descopere si sa se cunoasca.  Astfel a inventat numeroase tehnici si practici meditative, unele mai simple, altele mai elaborate. In esenta, practicile meditative si caile de cunoastere se impart in doua mari categorii, calea spre interior ( calea mistica ) si calea spre exterior ( calea extazului ). Este recomandat sa imbinam ambele cai deoarece una o completeaza pe cealalta. Sunt multi cautatori care gasesc calea spre interior ca fiind totul. Asemenea mistici nu isi mai exteriorizeaza propriile pasiuni, trairi, preocupari, simpatii si bucurii ci sunt atenti numai la ceea ce este in sufletul lor, ajungand sa patrunda tot mai adanc in propria viata sufleteasca. Astfel, ei au parte de trairi sufletesti cu totul aparte, care se deosebesc considerabil de trairile sufletesti obisnuite. Calea extaticului este opusa caii mistice. Energiile cautatorului se orienteaza cu totul spre exterior, spre a extinde constiinta cat mai mult posibil. In felul acesta se uneste cu intreaga Creatie.

Timpul meditatiilor din trecut s-a scurs… In ziua de azi avem nevoie de meditatii specifice mintii noastre occidentale. In acest sens, meditatiile active ne vin in ajutor. In meditatiile active punem mintea la lucru. Astfel, mintea se linisteste mult mai usor decat in situatia in care vrem sa o facem sa taca automat. Sunt multi cautatori spirituali care incearca sa reduca la tacere mintea prin proria vointa. Nu aceasata este calea reala. Asa nu facem decat sa tensionam mintea si mai mult. De aceea, starea de liniste si pace care vine dupa meditatia activa este ca o gratie. Sa incepi direct cu meditatia pasiva incercand sa faci mintea sa taca sau sa o lasi sa umble libera, este o metoda care ar putea crea multe deceptii incepatorilor.

Programul stiinta meditatiei cuprinde:

* teoria meditatiei

* metode de meditatie pentru omul modern

* practicile propriu-zise de meditatie

* discutii libere

* concluzii