Shirodhara

Shirodhara

Oct 9, 2012

Shirodhara, o veche terapie ayurvedica de purificare si intinerire, a fost conceputa pentru a elimina toxinele si pentru a echilibra sistemul nervos central. In felul acesta mintea se linisteste iar gradat sunt experimentate stari de constiinta din ce in ce mai profunde. Shirodhara este practic un masaj terapeutic al capului, in care se folosesc uleiuri ce actioneaza profund si subtil. “Shiro” inseamna cap, “dhara” inseamna a picura ulei in fir continuu. Masajul consta in a turna ulei pe frunte de la o anumita inaltime, in mod continuu, folosind o miscare speciala care permite curgerea uleiului pentru a rula apoi prin scalp si par. Uleiul este absorbit prin foliculii de par in tesuturile din jurul creierului si are rolul de a calma sistemul nervos central, reducand astfel stresul, cel care este responsabil de producerea multor boli grave.

Uleiurile folosite sunt speciale, fiind preparate cu ierburi nutritive si tonice. Formulele caracteristice pentru Shirodhara contin diverse tipuri de uleiuri vegetale (de porumb, susan, ricin, nuca de cocos etc.), produse de origine animala (ghee, lapte etc.), plante medicinale (busuioc, valeriana, salvie, floarea pasiunii etc.),  condimente (ghimbir, scortisoara, nucsoara etc.).

Fruntea este asociata cu glandele endocrine – hipotalamus, glanda pineala si glanda pituitara – si reglementeaza secretiile hormonale dar si starea emotionala. Shirodhara are rolul de a stabili o stare de repaus parasipatic, reducand influenta ego-ului si contribuind la producerea unui sentiment profund de relaxare si pace interioara. Totodata, Shirodhara deschide canalele energetic de la nivelul capului. Actioneaza si relaxeaza sistemul nervos central echilibrand energiile Prana Vayu din zona capului care controleaza functiile creierului.

Shirodhara imbunatateste functiile celor cinci simturi, ajuta la tratarea insomniei, axietatii, depresiei, este un bun tratament pentru regenerarea parului.

Prin starea pe care o creeaza, Shirodhara deschide usile catre extinderea constiintei.