Paneuritmia, o invatatura spirituala a maestrului Peter Deunov

Paneuritmia, o invatatura spirituala a maestrului Peter Deunov

Dec 14, 2012

Paneuritmia este una dintre componentele importante ale invataturii spirituale a Maestrului bulgar Peter Deunov (1864-1944). Acest dans reprezinta un set de exercitii fizice cu acompaniament muzical si are scopul de a armoniza energiile omului cu cele ale naturii.

Semnificatia Paneuritmiei

Pan =Totul, Universal si Cosmic
Eu = Adevaratul sau Supremul, ceea ce este esential si substantial in lume
Ritmia = se refera la corectitudinea miscarilor si a oricarei expresii exterioare a vietii

Prefixul “pan” denota expresia unui ritm prezent peste tot in natura, care sta la baza intregii creatii (insusi Pamantul are un ritm propriu de miscare… rotatia pe axa sa este masurata in Hz  si cunoscuta ca rezonanta Schuman). Din aceste motive  “etimologice” Paneuritmia a fost definita ca Ritm Cosmic Suprem.

Muzica, element creativ, acompaniaza intotdeauna acest dans. Peter Deunov in persoana avea tot timpul orchestra in mijlocul cercului de participanti: pentru ca din centrul creatiei noi primim acea unda potentatoare si de acolo suntem in permanenta creati. Maestrul Deunov a dat indicatia ca dansul sa fie dansat incepand cu perioada echinoctiului de primavara si pana la cel din toamna, adica timp de 6 luni pe an. In aceasta perioada, in parcurile din Sofia, (si se pare ca nu numai acolo) exista grupuri care danseaza, dimineata devreme, inainte de a pleca spre locurile de munca.

Dansul se imparte in 3 parti: primele 28 de miscari, apoi razele soarelui si in cele din urma pentagrama. Primele 10 miscari reprezinta trezirea initiala a ceea ce inseamna viata, in fiecare fiinta umana.

Iata aici o scurta sinteza a semnificatiei primelor 10 miscari:

1. Prima miscare:  Trezirea
Inseamna sa deschizi si sa aduci inauntru. Reprezinta trezirea sufletului uman.

2. A doua miscare: Reconciliere – Armonizare
 Este necesar sa armonizam dualitatea din noi insine. Pozitionam mainile in fata inimii, pentru ca acolo se armonizeaza problemele nerezolvate.

3. A treia miscare: A darui
Indica ceea ce se intampla atunci cand am atins un nivel de armonie in interiorul fiintei noastre: inima noastra se deschide si dorim sa impartasim.  In actul de a darui  observam ca, totodata, si primim inapoi.

4. A patra miscare: Ascensiune – Urcare

In mod simbolic, se indica faptul ca inainte de toate concepem ceva la nivel de gand si ca trezirea noastra, in general, incepe cu descoperirea unei idei marete.

5. A cincea miscare: Elevare – Eliberare prin zbor

Aceasta indica elevarea constiintei care are loc atunci cand persoanele au lucrat un timp indelungat cu ele insele.

6. A sasea miscare: Deschiderea – Expansiunea

Denota faptul ca ne deschidem catre Universul inconjurator, inafara cercului. Cu mintea noastra, latura ganditoare a naturii noastre, ne deschidem catre marele Univers, catre Cosmos.

7. A saptea miscare: Eliberarea

Atunci cand am descoperit cantecul nostru interior, marele scop, gasim ca exista aspecte in viata noastra care ne impiedica sa ne implinim aceasta misiune personala. Atunci trebuie sa ne reintoarcem la natura noastra inferioara, la plexul nostru solar si la toate acele emotii si paradigme negative care sunt inchise acolo.

Este necesar sa rupem acele legaturi care ne blocheaza, sa ne eliberam de aceste programe negative care ne impiedica sa ne indeplinim scopul nostru in viata. Odata ce ne eliberam de aceste programe, obisnuinte si tensiuni, atunci putem incepe sa cantam cantecul personal.

8. A opta miscare: A multumi – a aplauda
Acum inima este libera si putem fi complet noi insine. Daca dorim intr-adevar sa evoluam mai rapid, modalitatea prin care putem face asta este sa fim in mod constant intr-o stare de gratitudine si recunostinta.

9. A noua miscare: Purificarea – Impartasirea energiilor subtile – Imprastierea semintelor
 Din trairea experientelor noastre, pe parcursul vietii, am extras o mare cantitate de cunoastere si intelepciune, dar aceasta trebuie sa fie purificata inainte de a putea fi cu adevarat pusa in serviciul propriu si al umanitatii. De aceea trebuie sa eliberam mizeriile, resturile, in asa fel incat ceilalti sa poata beneficia de semintele pe care le vom imprastia in lume.

10. A zecea miscare: A zbura
 Deoarece ne-am eliberat de dificultatile si de aspectele grosolane ale trecutului nostru, trezind la viata natura noastra subtila si pentru ca am lucrat in mod constant cu noi insine (primele 9 miscari),  acum suntem sensibili la dimensiunile cele mai subtile ale fiintei. Am rafinat capacitatea noastra de a discerne si putem, intr-adevar, sa operam de o maniera supra-sensibila. Cu alte cuvinte, putem incepe sa zburam dincolo de granitele realitatii noastre fizice… suntem IN aceasta lume dar NU APARTINEM acestei lumi.

Acest dans  “cosmic”, face referire la o serie de Principii si de Legi:

1. Legea Inteligentei Supreme
Orice lucru este produsul si contine in sine mintea si inteligenta suprema, orice lucru de pe aceasta lume reprezinta o expresie a acestei inteligente.

2. Principiul Corespondentei
 Acesta se refera la corespondenta si la analogia dintre elementele componente ale vietii. In filosofia ermetica se spe “cum este jos, asa este si sus”. De pilda, exista analogie intre idee, ton muzical, forma, miscare, culoare si numar. Exista corespondente intre elementele chimice, intre culorile luminii si in procesele naturale ca nasterea si moartea, trecerea anotimpurilor, suisurile si coborasurile vietii omenesti

3. Principiul Vibratiei sau Miscarea
Orice lucru este in miscare, orice lucru vibreaza. Nimic nu este static in absolut. Vibratiile materiei, ale energiei, ale mintii, pana si cele ale spiritului reprezinta frecvente diferite care cresc atunci cand se misca dinspre materie catre spirit. Exista foarte multe tipuri si niveluri de vibratie in functie de frecventele acestora.

4. Principiul Polaritatii
 Orice lucru, in natura, este dual, polarizat. Dualitatea este o Lege Universala de baza. Masculinul si femininul, de exemplu, sau pozitivul si negativul electricitatii. Pamantul, corpul uman, plantele, etc., au doua poluri, sunt polarizate.

5. Legea Ritmului
In natura gasim ritm si periodicitate. Orice lucru din natura este ritmic. Exista un ritm in vibratia luminii, in trecerea anotimpurilor, in maree. Exista o anumita periodicitate in miscarile cometelor, in viata si in istoria omenirii.

6. Principiul Cauzei si al Efectului
Fiecarei cauze ii corespunde un efect, aceasta este legea karmei.

7. Legea Unitatii sau a Interconectarii
Toate lucrurile din natura sunt similare si corelate pe baza unitatii.

Cuvinte, sunete si miscare. atunci cand sunt combinate intre ele, au un efect puternic asupra corpului, asupra gandurilor si asupra vointei. Activeaza esenta noastra umana si fortele fizice si spirituale. La toate acestea trebuie sa ne gandim si de toate acestea trebuie sa fim constienti atunci cand urmam muzica si miscarile Paneuritmiei.

468 ad

3 comments

 1. Florina R /

  Iată că și un dans poate fi o cale inițiatică ! Nu mă mir, atunci când e vorba de maestrul Deunov – care a fost și învățătorul unui alt viitor maestru: Omraam Mikhail Aivanhov. Acesta i-a păstrat mereu o amintire caldă și respectuoasă maestrului său. Eu îl respect pe Aivanhov și îl simt aproape prin scrierile sale; și prin intermediul său, îl respect și pe maestrul Peter Deunov.

 2. Florina :) DA. DA. DA. păi ca orice manifestare umană dasnul este SPIRITUALITATE. şi sub bagheta unui magician înţelept precum Deunov (despre care Steiner spunea că este cel mai înalt spirit de pe Pământ atunci când a vorbit depsre el) ea, adică spiritualitatea se manifestă din plin.
  Multe de spus într-adevăr.

  • jeni, oradea /

   Am avut ocazia în această vară să practic euritmie în tabăra de antroposofie de la Simeria Veche şi a fost minunat (doar primele 10 seturi de mişcări)… Şi natura a ,,dansat” cu cele 56 de persoane pentru că rândunelele, care înainte de începerea dansului cosmic, stăteau cuminţi înşirate pe firul de telegraf, în timpul paneuritmiei, zburau în cerc deasupra noastră . Incredibil, dar adevărat… La întoarcerea acasă, tot timpul îmi venea în minte valsul trandafirilor şi am o stare tonică doar când îl fredonez. Când mai fac şi mişcări de dăruire sau de legare cu Eul Superior, este şi mai eficient…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *