Modul incare se canta in vechime a influentat arhitectura templelor – partea 2

Modul incare se canta in vechime a influentat arhitectura templelor – partea 2

Feb 27, 2013

continuarea a articolului:http://extinderea-constiintei.ro/modul-incare-se-canta-in-vechime-a-influentat-arhitectura-templelor-partea-1/

Alte temple cu anomalii sonore

 

Un alt mister fascinant, cu toate ca se discuta doar rareori despre el, de la Chichen Itza [deasupra], este legat de anomaliile sonore ciudate observate in marea curte de festivitati si in templul lui Kukulkan. Cuvinte soptite intr-unul din capetele curtii de festivitati (masurand 165 de metri/70 de metri) se aud foarte clar, pana in capatul celalalt si o singura bataie din palme sau un singur tipat ce se produce in centrul curtii, va produce 9 ecouri distincte. Vizitatorii au atras atentia si asupra unui fenomen acustic curios, la piramida lui  Kukulkan unde aplauzele produc un efect de ecou ce seamana cu sunetul pe care il face pasarea Quetzal, o pasare sacra asociata atat cu numele piramidei cat si cu numele zeitatii Kukulkan/Quetzalcoatl.

R.G. Jahn a dus niste generatoare de sunet si aparate de masura in camerele a sase structuri antice si le-a masurat proprietatile acustice. Siturile selectate au fost: Wayland’s Smithy, Chun Quoit, si Cairn Euny, in Marea Britanie, Newgrange [deasupra], Cairns L si I, Carbane West, in Irlanda.

Toate aceste situri sunt datate aproximativ in 2500 i.C. Camerele sunt toate create din pietre cioplite brut, insa cu diferite configuratii. Newgrange avea plan cruciform, altele erau rectangulare, hexagonale sau in forma de petala. Citand raportul de la Princeton, iata ce a descoperit aceasta cercetare:

“Masuratori acustice rudimentare facute in interiorul a sase structuri diverse din Neolitic si din Epoca de Fier, au dezvaluit ca fiecare produce o rezonant puternica la o frecventa intre 95 si 120 Hz (lungime de unda de aproximativ 3 m). In ciuda diferentelor majore in ceea ce priveste forma si dimensiunea camerelor, modelul tipului de rezonanta in cazul tuturor a prezentat particularitati puternice catre zidurile exterioare, avand noduri configurate si antinoduri intersectate catre zona centrala. In unele cazuri, desenele interioare si exterioare de pe pietre copiaza aceste modele acustice. Deoarece frecventele de rezonanta sunt in zona unei voci masculine de adult, se poate specula ca se foloseau, pentru scopuri ritualistice, unele forme de cantece ce erau amplificate de rezonanta incaperilor”.

In unele cazuri si pare ca unele dintre pietrele folosite la contructie au fost pozitionate intentionat intr-un anumit fel pentru a amplifica proprietatile acustice ale camerei.

De ce 110 Hz?

Multe investigatii arheo-acustice ale structurilor preistorice sau megalitice au identificat rezonante acustice la frecvente intre 95 si 120 Hz, in mod special in jurul frecventei de 110 Hz, toate fiind varfuri in intervalul acustic al vocii umane. Este posibil ca aceste camere sa fi servit ca centre pentru evenimente sociale ori spirituale iar rezonanta acestora sa fi fost in mod intentionat destinata sa sustina cantatul ritualistic vocal.

Un studiu recent a evaluat posibilitatea faptului ca tonul de la aceste frecvente poate afecta in mod specific anumite zone ale creierului. Intr-un proiect pilot, 30 de adulti sanatosi au ascultat tonuri la 90, 100, 110, 120 si 130 Hz, in timp ce activitatea lor cerebrala era monitorizata cu ajutorul unui electroencefalograf. Activitatea in lobul temporal stang a fost in mod semnificativ mai scazuta la 110 Hz decat la alte frecvente. In plus, modelul activitatii asimetrice in cortexul prefrontal s-a schimbat de la o activitate puternica pe stanga, la o predominanta a frecventelor pe partea dreapta.

Aceste descoperiri sunt legate de dezactivarea centrului limbajului si de o schimbare in activitatea prefrontala ce poate fi legata de procesarea emotionala. Aceste descoperiri interesante sugereaza ca proprietatile acustice ale structurilor antice pot influenta functiile creierului uman si sugereaza ca s-a folosit cantecul pentru amplificarea activitatilor emisferei srepte a creierului.

sursa: http://viewzone2.com/archeosoundx.html

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *