Meditatia taoista: Respiratie si ombilic

Meditatia taoista: Respiratie si ombilic

Jun 28, 2013

Meditatia respiratie si ombilic este cea mai veche metoda inregistrata in China si in India si este deobicei metoda pe care o invata, in mod uzual, incepatorii. Aceasta meditatie functioneaza direct cu fluxul natural al respiratiei si miscarile de expansiune si de contractie ale abdomenului. Aceasta meditatie taoista este un mod foarte bun de a dezvolta concentrarea si focusul pe un singur punct.

Metoda:

  1. Stati cu picioarele incrucisate pe o perna, pe podea, sau ins ezut pe un scaun nu foarte inalt si gasiti-va o postura confortabila si echilibrata. Apasati cu limba in cerul gurii, inchideti gura fara a va atinge dintii si apropiati-va pleoapele pana cand aproape ca vi se inchid ochii.
  2. Respirati natural pe nas, aducand inspiratia profund pana in abdomen si expiratia lunga si lina. Concentrati-va atentia pe doua senzatii: una deasupra si una dedesubt. In partea superioara, concentrati-va pe miscarea lina a aerului ce intra si iese din narile voastre pe inspiratie si pe expiratie, incercati sa urmariti fluxul de aer cat de departe posibil, de la 12 la 50 de cm departare de corp. In partea inferioara, concentrati-ve pe miscarile abdomenului de expandare si contractie asemenea unui balon cu fiecare inspiratie si expiratie. Puteti sa va concentrati atentia fie pe nari, fie pe abdomen, pe amandoua sau pe cate una dintre ele, intr-un mod care va este voua confortabil.

 2009050722175948fcb8

Din cand in cand, controlati-va mental postura si ajustati-o daca este necesar. Daca observati ca va pleaca mintea sau ca se umple cu ganduri, deplasati-va in mod constient atentia inapoi catre respiratie. Cateodata ajuta sa respirati constient pana cand mintea redevine concentrata. Odata ce ati reusit sa faceti aceasta tehnica fluent pentru 10 sau pentru 20 de minute fluent, fara intreruperi, puteti sa treceti la o alta tehnica de meditatie.

Durata: De la 20 pana la 30 de minute odata sau de doua ori pe zi.

sursa: http://1stholistic.com/meditation/hol_meditation_tao_breath_and_navel.htm

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *