Meditatia, calea catre tine

Meditatia, calea catre tine

Oct 14, 2012

Meditatia este modalitatea prin care spiritul uman se inalta si se uneste cu Divinul. Prin meditatie lasam deoparte agitatia mintii si intram in lumea pacii si luminii interioare. In esenta, meditatia este o arta, arta de a fi constient de tot ceea ce se intampla in interiorul si in exteriorul tau.

Meditatia ne ajuta sa ne detasam complet de activitatile cotidiene si sa ne reintoarcem catre Divin, spre cautarea spirituala reala. Meditatia presupune linistirea mintii ocupate. Este numai starea de a fi, fara a face nimic – fara actiune, fara gandire, fara emotii.

Scopul meditatiei este de a ne linisti si calma mintea. In momentul in care ne linistim mintea, ne eliberam de griji si de discomfort mental si astfel experimentam adevarata fericire. In cazul in care mintea noastra este agitata, este foarte dificil sa fim impacati, fericiti, chiar daca traim in cele mai bune conditii. Daca vom trai in meditatie, mintea noastra va deveni treptat mai pasnica si vom experimenta astfel o forma mai pura de fericire. In cele din urma, vom fi capabili sa fim fericiti tot timpul, chiar si in cele mai dificile circumstante.

De obicei credem ca este dificil sa ne controlam mintea. Daca totul functioneaza asa cum ne dorim, mintea noastra este fericita. In schimb, daca intervine ceva neplacut, nedorit, imediat devenim nefericiti. Astfel de fluctuatii ale starii de spirit apar deoarece suntem focusati pe ceea ce se intampla in exteriorul nostru, pe ceea ce cred altii despre noi, pe ceea ce vor altii de la noi si nu suntem aliniati cu noi insine, cu ceea ce ne dorim noi, cu ceea ce vrea sufletul nostru.

Cu ajutorul meditatiei, putem crea un spatiu interior care ne permite sa ne controlam mintea, indiferent de circumstantele exterioare. Astfel, treptat, vom dezvolta o minte echilibrata. Antrenandu-ne in meditatie, ajungem, in cele din urma, sa dizolvam iluziile, care sunt cauzele tuturor suferintelor si problemelor noastre, sa experimentam o permanenta pace interioara, cunoscuta sub numele de “nirvana” sau “iluminare”.

Meditatia inseamna constiinta. Orice am face, cu aceasta constiinta inseamna meditatie. Nu ceea ce facem este foarte important, ci calitatea actiunilor noastre conteaza. Cat suntem de prezenti in ceea ce facem conteaza! Orice activitate am face poate fi meditatie daca suntem prezenti si atenti. Cel mai important lucru este sa incetam a mai  functiona pe pilot automat.

   Primul pas spre constientizare este sa ne observam foarte atent corpul, sa devenim  atenti la fiecare miscare, fiecare gest. In timp ce constientizam pe deplin aceste gesturi, corpul nostru se relaxeaza. Al doilea pas este sa devenim constienti de gandurile noastre. Ele sunt mult mai subtile decat corpul. Un exercitiu foarte bun pentru constientizarea gandurilor ar fi sa notam, timp de cateva minute, toate gandurile care ne trec prin cap. Am fi surprinsi de avalansa de ganduri pe care am descoperi-o! O adevarata nebunie. Pentru a fi constienti, tot ceea ce trebuie sa facem este sa fim prezenti. Prezenta calmeaza nebunia din capul nostru, aduce liniste si relaxare. Dupa constientizarea corpului si a gandurilor noastre, urmeaza cel de-al treilea pas, cel in care devenim constienti de starile, emotiile si sentimentele noastre. Dupa ce devenim cu adevarat constienti de corpul nostru, de gandurile nostre, de starile, sentimentele si emotiile noastre, se produce ultimul pas spre constientizare: starea ultima a constiintei pe care o poate face un om constient. Devenim prezenti la propria noastra prezenta! Numai in aceasta stare de constiinta putem descoperi cu adevarat ce ce este fericirea. Fericirea este scopul celor care cauta adevarul, iar constiinta este drumul catre fericire.

Meditatia este fericirea de a fi noi cu noi insine. Traim cu adevarat in momentul in care constientizam acest lucru, in momentul in care ne dam seama ca nu depindem de nimeni. Doar de noi insine.

Cu ajutorul meditatiei, devenim prezenti la adevaratul nostru sine, la cine suntem noi cu adevarat. Prin meditatie ne dezbracam de toate mastile pe care ni le-am creat in aceasta societate, in lumea in care traim. Devenim autentici, renuntam la a mai da “bine”, a fi cineva. Doar suntem.

   Fiecare cultura are propria traditie referitoare la meditatie:

   Mistica crestina – creata de misticii Evului Mediu, aceasta este o invatatura despre rugaciune si contemplatie. Avand o traditie indelungata in special in biserica ortodoxa, mistica crestina aspira la unirea cu Dumnezeu in viata de dupa moarte. Aici se practica Rugaciunea Inimii – rugaciunea lui Iisus. Rugaciunea Inimii este considerate o meditatie (“Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”). Elemente de meditatie sunt incluse si in biserica catolica: cantarea psalmilor, rostirea rugaciunilor rozariului.

   Vipassana – este o metoda de concentrare a atentiei, fiind foarte populara in Occident.

   Budismul tibetan – scopul sau este de a tinde catre iluminare, spre binele tutror fiintelor din lume. In meditatie sunt utilizate ca support mantre, cantece sau imagini frumoase.

Zen – este un curent budist din Extremul Orient, raspandit in special in Japonia si are ca scop linistirea gandurilor.

Meditatiile se grupeaza in doua categorii: meditatii active si meditatii pasive. Meditatia activa se bazeaza pe folosirea puterii creatoare a mintii, in timp ce meditatia pasiva este dincolo de orice activitate mentala, este doar o stare de pace si de receptivitate. In zilele noastre se recomanda meditatiile active si apoi cele pasive, deoarece mintea noastra, in special a vesticilor, este exagerat de activa si destul de greu putem opri fluxul neintrerupt de  perturbatoare.

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *