Izvorul tineretii

Izvorul tineretii

Sep 17, 2013

Natura este o sursa inepuizabila de hrana, sanatate, energie.

In ultima vreme, din ce in ce mai multi oameni acorda o importanta tot mai mare alimentatiei. Alimentele pe care le consumam sunt ca un combustibil.  Ele dau corpului nostru intreaga energie de care acesta are nevoie pentru a functiona mai bine. Legatura dintre hrana si sanatate este foarte stransa.  Pentru atingerea unei stari de sanatate optime, indeosebi prin intermediul alimentatiei, trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce mancam. Pe masura ce vom face acest lucru, dependenta noastra de alimente nesanatoase se va reduce treptat, caci nu le vom mai considera la fel de placute la gust.

In definitiv, “noi suntem ceea ce mancam”. Cu alte cuvinte, tot ceea ce introducem in organismul nostru ne influenteaza mintea, spiritul si corpul.

Fructele goji, izvorul tineretii

Datorita exceptionalei valori nutritive si a gustului lor savuros, chinezii, mongolii si tibetanii au cultivat aceasta planta alcalina de mai bine de 5000 de ani.  Chinezii cred cu tarie ca aceste fructe pot prelungi considerabil viata. Fructele goji sunt recunoscute de Scoala Tibetana de Medicina din Lhasa ca superfructe de mai bine de 2500 de ani. Medicina chineza traditionala considera ca fructele goji armonizeaza si amplifica energia jing a glandelor suprarenale si a rinichilor, conferind astfel corpului mai multa energie vitala si sexuala si amplificand longevitatea si puterea.

Beneficii:

Goji este o planta care are proprietati terapeutice pentru corpul uman. Fructele goji revigoreaza si intaresc organismul, ajutandu-l sa faca mai usor fata stresului prin stimularea glandelor suprarenale.  Fructele goji sunt recomandate indeosebi pentru regenerarea si hranirea corpului, astfel incat acesta sa se poata vindeca singur. Astfel, ele ii furnizeaza organismului o gama variata de substante nutritive cu proprietati exceptionale.

Fructele goji sunt unele dintre cele mai bogate in substante nutritive de pe planeta. Gustul lor este delicios, iar compozitia lor este foarte echilibrata, fiind potrivite pentru aproape toate grupele de sange si categoriile metabolice. Reprezinta o sursa completa de proteine si contin 19 aminoacizi diferiti, inclusiv toti cei 8 aminoacizi esentiali precum si 21 oligoelemente, cele mai importante fiind zincul, fierul, cuprul, calciul, germaniul, seleniul si fosforul, precum si vitaminele B1, B2, B6 si E.

3g

 Hormoni ai longevitatii si sanatatii

Pe masura ce imbatranim, organismul nostru produce o cantitate din ce in ce mai mica de HGH (Hormon al Cresterii Umane). HGH este un hormon cheie, care influenteaza secretia tuturor celorlalti hormoni ai corpului. De aceea, pentru a ne spori longevitatea, noi trebuie sa mentinem productia de HGH. Datorita continutului lor bogat in seschiterpenoide, fructele goji sporesc longevitatea. Ele stimuleaza glanda pituitara si cea pineala, sporind astfel productia hormonului cresterii.  Stimularea productiei acestui hormon al cresterii revitalizeaza organismul, facandu-ne sa ne simtim, sa aratam si sa functionam intr-o mai mare masura ca un om tanar.

Imbunatatirea libidoului si a functiei sexuale

In Asia, fructele goji sunt considerate in mod traditional un tonic sexual foarte puternic. De altfel, ele reprezinta un tonic general, care imbunatateste vitalitatea in ansamblul ei, buna dispozitie si bunastarea, reducand impactul stresului asupra organismului nostru. Toate aceste beneficii asigura o viata sexuala mai sanatoasa si mai bogata.

Diminuarea functiei sexuale nu reprezinta un rezultat inevitabil al procesului de imbatranire. Reducerea libidoului la ambele sexe poate fi asociata cu productia de testosteron. Stimuland productia de HGH, fructele goji influenteaza productia tuturor celorlati hormoni, inclusiv a testosteronului.

Antioxidantii

Antioxidantii ne protejeaza ADN-ul de leziunile produse de radicalii liberi si de radiatii. Leziunile produse la nivelul ADN-ului conduc la aparitia bolilor si accelereaza procesul de imbatranire. Desi organismul nostru are capacitatea de a se vindeca singur in urma atacurilor radicalilor liberi, el poate fi coplesit de prezenta prea numeroasa a acestora, in special pe masura ce imbatranim. Acest proces conduce la moartea prematura a celulelor sanatoase, conducand astfel la o intreaga varietate de boli degenerative si la producerea accelerata de mutatii la nivel celular care pot conduce la cancer. Antioxidantii sunt cei care contracareaza procesul.

Fructele goji reprezinta cea mai bogata sursa naturala de carotenoizi antioxidanti (cum ar fi beta-carotenul, pe care il contin intr-o proportie mai mare decat morcovii).Carotenoizii sunt pigmenti antioxidanti naturali, solubili in grasime.

Imbunatatirea vederii

Fructele goji contin doi antioxidanti cheie pentru o vedere sanatoasa: zeaxantina si luteina. Radicalii liberi ataca ochii, in timp ce zeaxantina si luteina ii protejeaza si repara aceste leziuni. Zeaxantina vindeca membranele ochilor si le confera luciu si tinerete. Medicina traditionala chineza recomanda de mii de ani fructele goji pentru imbunatatirea vederii.

Stimlarea sistemului imunitar

Fructele goji contin trei componente principale care stimuleaza sistemul imunitar: polizaharidele, betacarotenul si mineralul numit germaniu. Polizaharidele din goji sunt renumite pentru capacitatea lor de a stimula sistemul imunitar al organismului uman si de a proteja celulele de mutatii genetice. Beta-carotenul stimuleaza timusul si amplifica actiunea interferonului asupra sistemului imunitar. Interferonul joaca un rol esential in protejarea corpului de infectii virale.

De asemenea, fructele goji contin germaniu organic, care este un mineral cu proprietati anticancerigene. Studiile facute arata ce germaniul organic trateaza eficient cancerul cervical, cel la ficat, la plamani, cel testicular si cel uterin. Ca si beta-carotenul, germaniul stimuleaza productia de interferon.

Hidratarea

Fructele goji, in special cele salbatice si proaspete, care cresc in soluri aluvionale alcaline si bogate, contin o cantitate enorma de hidrogen. Acest element contribuie decisiv la asa-numita „hidratare” a corpului.

Sustinerea creierului si a sanatatii neurologice

Fructele goji ajuta organismul in producerea de colina, o substanta nutritiva esentiala care combate leziunile produse de radicalii liberi asociate cu degenerarea neurologica si cu boala Alzheimer.

2g

 Sustinerea starii de sanatate a sistemului cardiovascular

Fructele goji impiedica ingustarea arterelor care transporta oxigenul si substanetele nutritive catre celulele corpului. Ele au capacitatea de a combate unul din pricipalii factori care genereaza boli cardiace: colesteroul oxidat. Colesterolul devine mai periculos atunci cand se oxideaza din cauza radicalilor liberi. Grasimile oxidate din sange se ataseaza de peretii arteriali si formeaza placi arteriale. Corpul nostru dispune de un mecanism de autoaparare inerent impotriva acestui proces, care are in centru o enzima numita superoxid dismutaza (SOD), un antioxidant care impiedica oxidarea colesterolului. Studiile chineze au aratat ca fructele goji amplifica productia de SOD.

Sustinerea starii de sanatate a organelor vitale

Fructele goji sunt un tonic adaptogen, adica mentin starea de sanatate a organelor noastre vitale prin echilibarea zaharului din sange si imbunatatirea functiilor ficatului, ale sistemului digestiv si ale pielii. Ceaiul din fructe de goji este folosit in Asia pentru tratamentul diabetului si pentru reglarea nivelului excesiv de zahar din sange, recursor al diabetului al bolilor de inima.

Fructele goji contin mai multe tipuri de fitonutrienti care imbunatatesc capacitatea ficatului de a detoxifia si de a feri organismul de carcinogeni si de virusul hepatitei. Printre acesti fitonutrienti se numara betaina, polizaharidele si pigmentii antioxidanti.

Ceaiul de fructe goji este extrem de util pentru toate tipurile de probleme digestive si poate contribui la vindecarea ulerului si a sindromului intestinului iritabil. Polizaharidele din fructele goji calmeaza digestia. Aceste fructe contin acizi grasi si polizaharide care pot stimula productia de colagen si pot retine umezeala, fapt care contribuie la o infatisare mai tanara a pielii.

Tipuri de fructe goji:

Fructele goji au culoarea rosu-inchis si sunt uscate, fiind de marimea stafidelor. Au un gust intre cel de merisoare si cel de cirese, lasand la sfarsit un usor gust de plante medicinale.

Cand cumparam fructe goji, e bine sa tinem cont de urmatoarele caracteristici:

  • Cumparam fructe organice. Acestea sunt superioare din punct de vedere calitativ, nutritional si al gustului prin comparatie cu cele neorganice.
  • Alegem fructele mai moi, dar nu foarte moi, caci acestea ar putea fi tinute in apa cu zahar si apoi uscate din nou.
  • Alegem fructele care au o culoare rosie foarte vie, dar nu in nuante neobisnuite, caci acestea ar putea fi tratate cu substante chimice. Cele prea deschise la culoare pot fi vechi sau cu un continut redus de antioxidanti.

Iata o lista cu produsele pe baza de goji, produse pe care le putem gasi in farmaciile naturiste: fructe goji uscate, extract de fructe goji sub forma de pulbere (vrac sau capsule), suc de fructe goji, tincturi si extracte lichide de goji, fructe proaspat culese, seminte de fructe goji (pentru aplicatii cosmetice), batoane de ciocolata si energetice cu fructe goji.

5gCum consumam fructele goji?

Deoarece sunt recunoscute ca tonic adaptogen si superaliment, fructele goji si produsele care le contin pot fi consumate zilnic. O cantitate rezonabila ce poate fi consumata intr-o zi este de aproximativ 14-15 grame (o mana de fructe). Un gram contine cam 4-6 bobite de goji uscate.

Fructele goji uscate pot fi mixate cu boabe de cacao si / sau cu alte fructe uscate, nuci si seminte, pentru prepararea unor amestecuri cu efecte revitalizante. In special amestecul de goji si cacao are un gust extrem de bun. Fructele goji pot fi amestecate direct in sucuri, shake-uri ; pot fi inmuiate in apa si rehidratate; pot fi un aditiv minunat pentru orice ceai. Indiferent din ce plante preparam ceaiul, putem adauga la acesta 10-20 de fructe de goji.

Fructele goji uscate trebuie pastrate in pungi sau in recipiente uscate si sigilabile. Daca sunt tinute in aer liber, ele absorb foarte multa umiditate.

 

Sursa: „Superalimente”, David Wolfe

 

 

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *