ILUMINAREA – episodul 4 – Fosfenele si iluminarea

ILUMINAREA – episodul 4 – Fosfenele si iluminarea

Dec 17, 2012

Pe masura ce informatiile despre sincronizarea undelor cerebrale au devenit cunoscute, o intreaga serie de aparate a fost dezvoltata si introdusa pe piata. Masini de Bio-feedback permiteau utilizatorului sa experimenteze diverse tehnici meditative pentru coborarea frecventei undelor cerebrale iar CD-urile promiteau sa sincronizeze emisferele prin intermediul sunetelor subliminale. Cateva aparate au incercat sa realizeze acest lucru cu ajutorul luminilor intermitente – dar rezultatul a fost inconsistent.

Este logic sa folosesti stimuli vizuali pentru a sincroniza emisferele dintr-un numar de motive. Omenii se bazeaza in principal pe vedere pentru a supravietui. Constiinta si atentia noastra se exprima, in primul rand, prin limbaj vizual, iar creierul dedica o portiune semnificativa (cortexul vizual) din neuronii procesarii datelor percepute prin intermediul ochilor. Incearca doar sa inchizi ochii pentru cateva secunde si vei experimenta o schimbare de proportii in propria ta constiinta.

 

Ambele retine ale ochilor sunt conectate atat la emisfera dreapta cat si la emisfera stanga a creierului nostru. Campul vizual stang este legat de una dintre emisfere in timp ce campul vizual drept este legat de cealalta emisfera. Aceasta impartire este o zona neclara si ingusta a campului vizual de mijloc ce este reprezentat in ambele emisfere. Aceasta suprapunere a campurilor vizuale este importanta pentru discutia noastra.

Pentru ca perceptia adancimii are nevoie de coordonarea celor doi ochi, comunicarea dintre cele 2 centre vizuale se face de obicei prin intermediul corpus callosum – o retea de nervi ce conecteaza cele doua emisfere asemanator unui cablu de retea. Experimente recente au aratat ca nu este necesara comunicarea dintre emisfere pentru datele vizuale care provin din zona de mijloc a campului nostru vizual, asa numita macula. Acest punct central de pe retina este focusul vederii noastre si informatia continuta in el este legata de ambele emisfere ale creierului.

Este foarte bine cunoscut faptul ca vederea noastra are un grad inalt de specializare. Neuronii din unele zone ale cortexului vizual proceseaza informatii numai dintr-o zona restransa de caracteristici. Lucrul precum forma, culoarea sau miscarea sunt analizate independent de sisteme de procesare separate. Toate aceste activitati de procesare au nevoie de excitarea undelor creierului pe masura ce incearca sa interpreteze schimbarile din campul nostru vizual.

Deci cam asa stau lucrurile: metoda fosfenelor satureaza linia mijlocie a campului vizual cu lumina intensa. Este aproape o suprasarcina. Datele vizuale sunt trimise catre ambele emisfere simultan. Cortexul vizual stimuleza intreaga emisfera. Datele vizuale sunt coerente cu o minima variatie a formei, culorii sau miscarii sau al implicarii ambelor emisfere intr-un mod sincron. Inchizand ochii atentia se muta de la lumea exterioara catre cea interioara avand ca cerinta anterioara necesara meditatia si pregatirea receptiei adevarului. In felul acesta, sinele adevarat va fi experimentat sub forma de lumina.

Un avertisment pentru toti:

Inainte de toate, nu va uitati la soare mai mult de cateva secunde. Defapt este mult mai bine sa folositi un bec normal intr-o camera intunecata. Rezultatele vor fi aceleasi. In cercetarile mele, am descoperit ca un bec de 60 de watt plasat la 2 m distanta este suficient pentru a produce efectul. Apoi, desigur, exista optiunea zidului alb… (dar zidul trebuie sa ocupe intregul camp al vederii pentru a evita distrageri provocate de forme, umbre sau culori).

Apoi, exista chestiunea pre-conditionarii mintii. Iluminarea este acel ceva pe care trebuie sa il lasi sa se intample si care nu poate fi grabit. Iluminarea are nevoie de un mediu bogat caracterizat de o gandire pozitiva, de o traire pozitiva si de bune intentii. Unii spun ca aceasta parte a cautarii iluminarii cere ajutorul unui invatator iluminat. Altii spun ca intentiile bune ii vor permite sinelui tau superior sa iti arate drumul.

Nimeni nu iti poate spune adevarul despre sinele tau real, folosindu-se de cuvinte. Pur si simplu nu avem vocabularul adecvat pentru acest lucru. Experienta pe care fiecare o traieste este unica si diferita de orice alt element din registrul experientelor traite in lumea fizica, manifesta.  Este emotionanta si de durata. Este simtita (emisfera dreapta) si inteleasa (emisfera stanga).

Lumina puternica si amnezia

In anii 1980, cercatatorii au descoperit ca si in cazul unei expuneri la o raza de electroni de intensitate scazuta facea ca sobolanii sa uite ceea ce tocmai li se intamplase (un efect cunoscut sub numele de amnezie retrograda). Una dintre teorii era aceea ca amnezia era un rezultat al stralucirii puternice, experimentata atunci cand raza de electroni loveste retina. Stralucirea cauza pierderi ale memoriei doar pentru ultimele 4 secunde – dar efectul era foarte real.

Pentru a testa teoria, sobolanii au fost plasati intr-un mediu in care trebuiau sa invete sa evite anumite comportamente sau sa fie subiectul unor socuri electrice trimise prin podelele metalice ale custilor. Deoarece socul este dureros, in general ei invatau aceste lucruri, imediat. Dar atunci cand socul initial era urmat de o stralucire puternica de lumina, invatarea nu se mai producea. S-a banuit ca prin acest tratament, creierele sobolanilor erau impiedicate sa invete.

Amnezia retrograda a fost demonstrata pentru testele de 80-, 85- si 100- V. La 40 V intensitatea nu era destul de mare pentru a fi simtita de catre subiecti. Pentru grupurile examinate la socuri mai mari de 100 V, socul era atat de puternic incat stralucirea de lumina nu era eficienta in producerea amneziei retrograde. Concluzia a fost ca flash-ul de lumina era un factor eficace pentru producerea amneziei pana in momentul in care socul de la picioare devenea mai puternic decat acesta. Sursa

Este binecunoscut faptul ca lumina stroboscopica poate cauza dezorientare si poate chiar bulversa o persoana. Aceasta ar putea fi o alta dovada a faptului ca emisferele pot fi sincronizate, astfel reducand frecventa undelor cerebrale – un necesar pentru experimentarea iluminarii.

Sursa celor patru articole: http://www.viewzone.com/seethelight.html

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *