Hipnagogia si Visarea lucida

Hipnagogia si Visarea lucida

Jan 25, 2013

Starea hipnagogica este un fenomen ciudat care are loc la momentul adormirii. Cunoscuta si sub numele de hipnagogie, induce viziuni, voci si senzatii specifice pe masura ce traversezi stadiul intermediar. 

Probabil ca sunteti obisnuiti sa vedeti imagini hipnagogice pe masura ce adormiti. Puteti vedea nascandu-se fete cunoscute, peisaje si forme geometrice.

Modele complexe va traverseaza campul viziunii, devenind aproape hipnotice si daca va concentrati asupra lor ele pot fi manipulate. Ceea ce oamenii nu realizeaza este faptul ca aceste imagini pot fi folosite pentru a induce visare lucida. 

Ce este starea hipnagogica?

Termenul hipnagogic a fost inventat in sec XIX de catre un psiholog francez. El deriva din doua cuvinte grecesti: hypnos (care inseamna somn) si agogeus (care inseamna ghid).  Mai tarziu, termenul hipnopompic s-a nascut pentru a descrie acelasi fenomen ce se intampla intre somn si trezire. In mod esential, acestea sunt stari halucinatorii identice.

Oamenii de stiinta au legat starea hipnagogica cu somnul non-REM, undele alfa de dinaintea somnului, cu somnul REM si cu starea de trezire relaxata. De asemenea, exista o teorie prin care meditatia constanta te poate ajuta sa iti dezvolti o abilitatea de a “ingheta procesul hipnagogic la momente tot mai apropiate de somn”.

Sunt cativa care considera hipnagogia ca fiind o activitate fara sens a creierului – un mod de curatare a gunoiului nedorit. Altii cred ca are mai multe valori, ca in cazul visatorilor lucizi care folosesc imaginile hipnagogice ca ghid constient si le interpreteaza atunci cand se intampla deschizand o poarta catre mintea inconstienta.

Hipnagogia si visele lucide

Observandu-va propriile imagini hipnagogice pe masura ce alunecati catre somn, este unul din modurile prin care puteti avea vise lucide intentionat. Cea mai populara tehnica este cunoscuta sub numele de Wake Induced Lucid Dreams (Vise lucide induse in stare de veghe), cunoscuta si sub numele de Tehnica Inductiei Hipnagogice.

Unii oameni pot gasi dificila metoda, la inceput. De obicei, cea mai grea parte este trecerea de la observarea simpla a hipnagogiei la interactiunea cu visul. Totusi, aceasta practica este benefica pentru ca in acelasi timp ne serveste ca un amplificator al puterii meditatiei. 

Hipnagogia si paralizia din timpul somnului

Starea hipnagigica poate avea un rol destresant in cazul paraliziei din timpul somnului. In timp ce multi visatori lucizi ce folosesc metoda wild trec prin paralizia din timpul somnului repede si fara evenimente, unii oameni sufera din cauza paraliziei prelungite din timpul somnului, care se intampla in ciuda vointei lor. In unele cazuri frica de a fi incapabil sa te misti, conectata cu hipnagogia complexa (sau hipnopompia) rezulta in halucinatii terifiante. 

Cele mai intalnite experiente implica o entitate straina ce intra in camera si pune presiune pe piept. Toate acestea se intampla in momentul Hypnagogic Stateparaliziei complete (cu exceptia ochilor, gurii si poate a varfurilor degetelor). Astfel de intamplari sunt rare dar apar si sunt asociate cu oameni ce sufera de nercolepsie sau dereglari ale somnului. 

Interactiunea cu stadiul hipnagogic

Scopul imaginilor hipnagogice este relaxarea mintii si trecerea catre somn. Asa ca, pentru a profita de ele pentru a avea o experienta de visare lucida, trebuie sa va mentineti un anumit nivel de constienta in timp ce corpul vostru adoarme. Una din caile prin care puteti face acest lucru, este meditatia. Un alt mod este relaxarea si ascultarea unor tonuri isocronice. Acestea va ghideaza creierul catre frecventele potrivite unde puteti experimenta in mod constient propria voastra hipnagogie. 

 Nota:  Desigur ca trebuie sa notam ca articolul de mai sus, desi important ca si informatie pentru “tehnica” propriu-zisa a visarii lucide, intr-o viziune moderna, scapa din vedere cateva puncte esentiale. Acestea sunt legate de structura subtila  a omului si practic modul in care Corpul astral paraseste structura omului in momentul visarii, de acolo provenind imaginile vii si din “pre-somn” cat si din “somn.” Imagistica din vise este practic o “traducere” a mintii pentru Lumea emotionala pe care structura respectiva o traverseaza in vis. “Amintirea” acestor calatorii depinde intr-adevar de multi factori si intr-un articol viitor vom explora si cateva metode traditionale de visare lucia si abordarile vechi asupra subiectului, urmand ca “traducerile” pe care le facem asupra calatoriilor astrale sa le dedicam un alt articol.

 

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *