Experiente extracorporale induse in laborator

Experiente extracorporale induse in laborator

Apr 1, 2013

Un neurocercetator de la (University College Londra) a conceput prima metoda experimentala pentru a induce experiente extracorporale in cazul unor participanti sanatosi. Intr-o lucrare publicata in revista Science, Dr Henrik Ehrsson, UCL Institute of Neurology, subliniaza metoda unica prin care se creaza iluzia si implicatiile acestor descoperiri. 

O experienta extracorporala este definita ca acea experienta in care o persoana care este treaza isi vede propriul corp dintr-o pozitie situata inafara corpului fizic. Aceste experiente au fost raportate in cazul unor conditii clinice in care creierul a fost compromis, cum ar fi: atacurile cerebrale, epilepsia si abuzul de droguri sau in asociatie cu experiente traumatizante precum accidentele auto. Aproximativ 1 din 10 oameni pretinde sa fi o experienta extracorporala in timpul vietii lor. 

Dr Ehrsson spune: “Experientele extracorporale au fascinat umanitatea de milenii. Existenta lor a ridicat probleme fundamentale in legatura vu relatia dintre constiinta umana si corp si a fost foarte mult discutata in cadrul teologiei, filosofiei si al psihologiei. Cu toate ca au fost raportate experiente extracorporale intr-un numar destul de mare de conditii clinice, bazele neurostiintifice ale acestui fenomen raman neclare. Inventia aceste iluzii este importanta pentru ca dezvaluie mecanismele de baza ce produc senzatia de a fi in interiorul corpului fizic. Acest fapt reprezinta un pas inainte important pentru ca experienta propriului corp ca centru al constientei este un aspect fundamental al constiintei de sine”. 

Descoperirea acestei metode pentru inducerea experientelor extracorporale poate avea aplicarii industriale, explica Dr Ehrsson: “Aceasta este practic o metoda de a va proiecta pe voi insiva, o forma de teleportare. Daca putem proiecta oameni intr-un caracter virtual, in asa fel incat sa simta si sa raspunda ca si cum ar fi o versiune virtuala a lor, va puteti imagina implicatiile. Experienta unui joc video ar putea atinge noi niveluri si ar putea ajunge chiar mai departe de atat. De exemplu, un chirurg ar putea face chirurgie la distanta controlandu-si sinele virtual dintr-o alta locatie.”

Aranjamentul pentru iluzie este urmatorul: participantii la studiu stau pe un scaun purtand niste ochelari speciali cu displaiuri in loc de lentile. Cele doua ecrane mici ce corespund fiecarui ochi arata un film inregistrat in timp real de catre 2 camere video plasate fiecare la 2 metri in spatele capului participantilor. Imaginea de la camera video din stanga este afisata pe displayul ce corecpunde ochiului stang iar imaginea de la camera din dreapta, pe displayul ce corespunde ochiului drept. Participantii vad aceste imagini ca o singura imagine stereoscopica (3D) astfel incat le este prezentata perspectiva cuiva care sta in spatele lor. Cercetatorul sta chiar langa participant (in campul lor vizual) si foloseste 2 bete de plastic pentru a atinge pieptul real ce este inafara campului vizual si pieptul corpului iluzoriu mutand cel de-al doilea bat catre pieptul iluzoriu care al fi localizat chiar sub perspectiva camerelor. Participantii au confirmat ca au experimentat senzatia de a sta in spatele corpului lor fizic si de a privi din acea locatie. Dr Ehrsson spune: “A fost o experienta bizara si fascinanta pentru participanti. A fost absolut reala pentru ei si deloc infricosatoare. Multi dintre ei s-au gadilat si au spus: Wow, asta e chiar ciudat!'”.

Pentru a testa iluzia si mai departe si pentru a produce dovezi obiective, Dr Ehrsson a facut un alt experiment pentru a masura raspunsul fiziologic al participantilor – in mod specific, nivelul transpiratiei de pe piele – intr-un scenariu unde ei simteau ca li se ameninta corpul iluzoriu. Raspunsul lor corporal indica puternic  ca ei credeau ca acea amenintare este reala. Crearea acestei iluzii perceptuale s-a nascut din ideea doctorului Ehrsson, ideea din vremea studentiei, atunci cand el se intreba ce anume s-ar intampla cu sinele daca ti-ai putea muta ochii fizic intr-o alta parte a camerei, doar la cativa metri distanta ca sa te poti observa dintr-o perspectiva exterioara. Ar urma sinele ochii sau ar ramane in corp?

Dr Ehrsson adauga: “Iluzia este diferita de tot ceea ce a fost publicat anterior. Aceasta este prima care implica o schimbare a locatiei percepute a sinelui relativ la corpul fizic. Este de asemenea diferita de orice aranjament virtual pentru ca priveste la ceea ce se intampla atunci cand va priviti pe voi insiva fiind implicate informatii multisenzoriale in provocarea iluziei. Pana acum nu exista un mod de a induce experiente extrecorporale in cazul oamenilor sanatosi inafara rapoartelor din litaratura oculta. Acesta este un pas foarte fascinant si are implicatii pe o plaja foarte larga de discipline, de la neurostiinte si pana la teologie”.

Articol: ‘The experimental induction of out-of-body experiences’ publicat in editia onlne a revistei Science joi, 23 august.

sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2007/08/070823141057.htm

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *