Efort sau naturalete?

Efort sau naturalete?

Oct 26, 2012

Este o realitate faptul ca cele mai mari realizari se obtin atunci cand facem lucrurile cu placere, cu entuziasm si este clar ca atunci cand placerea si entuziasmul exista, notiunea de „efort” dispare si implinirea isi face loc in sufletul nostru. Dar daca pentru a ne simti cu adevarat impliniti este nevoie sa eliminam notiunea de efort, de ce observam ca totusi, suntem inca nevoiti sa depunem o oarecare „munca sustinuta” atunci cand  vrem sa atingem un obiectiv pe care ni-l propunem? Acest lucru se intampla tocmai pentru ca am uitat cumva natura fiintei noastre, in consecinta am deformat ideea de „placere”, iar entuziasmul care se naste in conditiile unei „placeri surogat” nu este unul autentic.

Placerea, bucuria, linistea sunt toate simtiri de care este nevoie sa reincepem sa ne apropiem, dar de o maniera limpede. Este necesar sa le simtim esenta, dincolo de imaginea care le-a fost asociata de catre societate. Societatea leaga toate aceste simtiri de materie sau de realizarile materiale. Materia este, de altfel importanta pentru noi in aceasta realitate in care am venit pentru a experimenta, deoarece reprezinta mediul in care evoluam. Dar totul se schimba atunci cand invatam sa privim dincolo de materie, nu dand-o laoparte ci integrand-o asa cum se cu vine, in mod echilibrat, intr-o viziune mult mai larga, extinzandu-ne constiinta catre suflet, spirit, intuitie, energie si vibratie. Eu as numi placerea pe care o experimentam in cotidian, in mare parte, ca „placere surogat”. Aceasta simtire, atata timp cat reprezinta o „reactie” la ceva anume, la o intamplare, la un obiect primit, achizitionat sau dobandit, este strict legata de lumea materiala si are un caracter efemer, trecator. Stim ca si la nivel de esenta totul este curgere dar daca ne amintim ca substanta imuabila care tine toate lucrurile laolalta si care face ca Universul in sine sa existe, este IUBIREA, atunci, cu cat pornirile si simtirile noastre sunt mai legate sau mai apropiate de aceasta esenta care se afla la baza tuturor lucrurilor, cu atat mai stabila si mai adevarata va fi si simtirea noastra. Placerea, bucuria si linistea, cu cat sunt mai apropiate de notiunea de Iubire, cu atat vor fi mai apropiate de natural, de esenta si vor putea da nastere unui entuziasm real care sa poata emana o energie puternica, energie capabila sa schimbe lucrurile, sa miste realitatea in directia dorita. Pentru ca doar atunci cand actionam cat mai mult din Iubire ne este permis sa creem intr-adevar „constient” la scara din ce in ce mai larga. Pana atunci creem, dar inconstient si creem doar realitati de moment, castele de nisip la fel de trecatoare precum lumea manifesta in care traim acum.

Asa ca, momentan este totusi nevoie de o oarecare munca, de un oarecare efort, pentru ca faptul de a fi tintuiti intr-un Univers material de o vibratie nu prea inalta, presupune ca noi sa lucram destul de intens si consecvent pentru a reveni la adevarata noastra natura. Cu cat aceasta revenire se concretizeaza mai mult, cu cat ne reapropiem mai mult de esenta noastra, cu cat ne sondam mai mult profunzimile, cu atat valorile noastre se inalta si implicit scade nevoia de „efort” in oricare dintre actiunile pe care le intreprindem si cu atat mai aducatoare de reala implinirea vor fi si rezultatele.

Poate sa para ciudat ca trebuie sa depunem efort pentru a atinge „naturalul”. Dar trebuie sa acceptam clar faptul ca ne-am indepartat foarte mult de acest „natural” si revenirea poate sa fie anevoioasa. Cand ti se spune sa faci lucrurile doar din placere, pentru ca acelea te vor implini, este cat se poate de adevarat, dar aceasta reprezinta tinta, locul in care trebuie sa ajungi si nicidecum linia de start. Pentru a regasi acea placere naturala, reala, este necesar sa muncesti o vreme. Daca nu depui acum un oarecare „efort” de curatare, munca spirituala, munca cu tine insuti risti ca acest indemn sa duca la „lene” si „dezordine”, la un haos fals-justificat de faptul ca faci doar ceea ce iti place. Dar te intreb: ai facut curatenie interiorul tau, te-ai cunoscut, ti-ai sondat atat de mult profunzimile incat sa sti ce iti place cu adevarat? Daca da, atunci este divin de frumos si ma inclin! Daca nu, sau daca nu stii inca, intreaba-te: cat din ceea ce esti, cat din ceea ce iti place sau nu, cat din ceea ce iti doresti actualmente, reprezinta produsul societatii, al conditionarilor, al obisnuintelor, a ceea ce altii te-au invatat si tu ai luat de-a gata? Fa curat, asa cum faci curat in propria casa. Vei vedea ca dupa ce iti rearanjezi elementele, dupa ce elimini ceea ce este de eliminat, dupa ce transformi ceea ce este de transformat, este posibil ca multe dintre viziunile tale actuale despre viata sa capete o cu totul alta perspectiva si vei sti cu claritate ca noua pesrpectiva vine din tine, pentru ca va avea radacini adanci si vei simti cu siguranta aceste radacini ancorate in fiinta ta profunda. Acesta este defapt „efortul” despre care vorbeam. Efortul curatirii, al rearanjarii, al scoaterii la lumina a fiintei tale adevarate dincolo de conditionarile care ti-au fost impuse. Odata depus acest „efort”, totul se indreapta catre natural, placerea este una profunda, bucuria este una autentica si entuziasmul vine de la sine.

Odata ce ti-ai readus la lumina sinele tau profund, poti incepe sa aplici in mod constant si fara teama principiul conform caruia este bine ca tot ceea ce faci sa fie facut din placere si nu dintr-un efort impus care iti provoaca frustrare. Este chiar indicat sa faci asta pentru ca atunci stii sigur ca esti pe Calea Ta cea reala si lucrurile se vor lega de la sine.

Asa ca este bine sa incercam sa nu sarim etapele. Nu avem cum sa le sarim. Nu putem sa o facem pentru ca oricat am incerca sa facem lucrurile din placere de pe o pozitie in care noi manifestam altceva decat fiinta noastra reala, aceasta bucurie va fi efemera si actiunile derivate din ea, vor avea si ele un caracter efemer, ajungand in permanenta la caderi. Viata noastra va fi presarata la tot pasul cu urcusuri si coborasuri foarte dese facandu-ne sa ne invartim intr-un cerc vicios, pana cand ne vom gasi zborul de pe un nivel de constiinta mult mai extins in care cel care se manifesta va fi un sine tot mai autentic, mai liber si mai adevarat… mai rotund!

Calatorie placuta va urez si fie ca a fiecare dintre noi sa se indrepte cat mai mult cu putinta catre adevarata sa Cale!

468 ad

2 comments

  1. Multumesc!

    • Szekely Maria /

      La inceput incerci sa faci ceea ce-ti place (si e foarte greu)la urma orice faci iti place! (si e atat de firesc si simplu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *