Dharma si Karma

Dharma si Karma

Nov 16, 2012

E interesant cum viaţa ne aşează exact în locul de unde putem observa cel mai bine acele lucruri pe care trebuie să le observăm chiar din acel punct de vedere. Există la nivel de manifestare 7 planuri de conştiinţă ale planului fizic, fiecăruia corespunzându-i un corp de manifestare caracteristic. Chiar aici, în plan fizic lucrurile se leagă altfel, şi din punct de vedere al curgerii timpului dar şi al interacţiunii spaţiale – lucruri dovedite foarte clar de către recentele descoperiri ale fizicii cuantice, cum ar fi manifestarea instantanee la orice distanţă etc.  – la fiecare nivel de conştiinţă. Aceste corpuri care îmbracă sufletul (care la rândul lui este “suflul” spiritului, radiaţia acestuia în universul de manifestare) sunt instrumentele cu care acesta, sufletul, experimentează, neexcluzând niciuna din manifestare, chiar dacă noi, în starea de conştiinţă în care suntem acum nu conştientizăm acest lucru. De ce e important să înţelegem acest aspect? Pentru a răspunde corect la prima introspecţie şi de a extinde puţin şi mai mult viziune asupra a tot ceea ce este.

Despre punctul de observaţie pe care sufletul şi-l alege conştient sunt multe de spus şi desigur, multe ipostaze posibile. Dar vom lua în calcul unul foarte important azi. Ne-am născut aici, pe tărâmul unui creştinism ortodox foarte bine împământenit peste o tradiţie uitată a unui popor de moşi. O tradiţie care, din cauza distanţei faţă de lumea industrializată s-a păstrat până pe la 1900, poveşti despre Solomonari existând chiar pe la 1930 -1950. Vatra satului păstrează, în multe zone, o înţelepciune extraordinară, pe care din păcate puţini o caută şi o înţeleg, în fuga cotidianului de azi. Suntem deci legaţi de un isihasm şi de izvoare străbune foarte puternice, însă sub imboldul schimbărilor – constante şi nesfârşite – prin care trece lumea azi, suntem împinşi să căutăm răspuns la întrebările noastre. Şi de cele mai multe ori aceste răspunsuri le găsim în tradiţiile exotice ale Asiei, pierdute printre puţinii supravieţuitori ai Americilor sau printre fragilele rămăşiţe ale unor triburi din Africa. E important să înţelegem că dovezile pe care le căutăm sunt răspunsuri pentru nişte oameni puţin diferiţi şi că este benefic să nu credem nimic de-a gata şi să încercăm să înţelegem, să experimentăm, să căutăm propriile răspunsuri. Mai întâi există unele răspunsuri la întrebările pe care le putem avea chiar şi în creştinism, în mişcarea creştinismului ezoteric, în isihasm sau în Evangheliile Gnostice. Dar omul vrea să experimenteze, nu mai are răbdare să cerceteze şi atunci tot ceea ce sare în ochi şi e prezentat într-o lumină specială prinde. Numai că atenţie! Orice drum care deschide capacităţile extrasenzoriale trebuie să ştiţi că vine cu o responsabilitate. E bine să ştii acest lucru şi să lucrezi în paralel întotdeauna şi asupra ta, să încerci mereu să fi mai bun, mai atent, mai conştient de locul tău, de ajutorul pe care trebuie să îl dai, de tot ceea ce este. Izvoarele locale sunt atât de subtile încât nici persoanele înzestrate nativ cu capacităţi extrasenzoriale nu îşi traduc corect acele informaţii. De cele mai multe ori le traducem prin ceea ce cognitiv cunoaştem, prin ceea ce visăm sau ne putem imagina, neputând să extragem dintr-un trecut atât de greu recognoscibil acum, un adevăr. Aşa că apelul tot acolo îl facem, în Asia, în primul rând şi apoi în tradiţiile şamanice din America.

De ce titlul? Pentru că are o foarte mare legătură cu aşezarea celor două concepte într-o lumină mai puşin strălucitoare tocmai pentru a le înţelege. Amândouă noţiunile practic sunt acelaşi lucru, sunt explicaţia pe care oamenii au reuşit să o extragă în legătură cu destinul lor supra împlinirea acestuia. Nu contează că cineva îţi face acest raport şi iese subunitar şi atunci îţi încadrează acţiunile şi viaţa în Karma sau iese supraunitar şi atunci treci în categoria Dharma – chiar dacă sunt evidente diferenţe în materie de trăire şi de posibilităţi şi de fericire manifestată – ci este absolut esenţial să înţelegem cî toate sunt bune aşa cum sunt, că vom păşi cu toţii în Dharma atunci când trebuie şi e benefic sufletului, că se învaţă la fel de bine din amândouă ipostazele, dacă eşti destul de deschis şi că evoluţia sinusoidală a omenirii şi a Pământului e o oscilaţie la frecvenţa Schumann între Karma şi Dharma, amândouă la fel de frumoase – dacă ştim să nu judecăm şi să interpretăm, dar  totuşi să privim lucrurile, evoluţiile şi să tragem concluziile oferite şi de mintea conştientă şi de inspiraţiile intuitive ale supraconştientului aflat în corpul cauzal, în acelaşi timp pompând toată energia – senzaţie – sentiment din corpul astral. Toate manifestări ale spiritului, deci în consecinţă, fără pată, fără greşeală, doar evoluţie. Alege conştient!

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *