Cine esti cu adevarat? – partea 6

Cine esti cu adevarat? – partea 6

Jan 24, 2013

continuare a articolului: http://extinderea-constiintei.ro/cine-esti-cu-adevarat-partea-5/

Constiinta NU este vocea interioara

Odata cu dezvoltarea conceptului de sine sau “eu”, a fost posibil pentru prima data sa creem o povestire verbala a evenimentelor in minte. Povestea se derula din perspectiva sinelui si a imbunatatit foarte mult mentinerea experientei in memorie. 

Cateodata, ca si mine, probabil ca vorbiti cu voi insiva. Verbalizati vocea interioara care va cicaleste sau rostiti argumente logice pentru rezolvarea unei probleme. Acest dialog constant utilizeaza aceeasi centrii ai limbajului precum vorbirea normala. Face parte din lucrurile care ruleaza automat si care sunt observate de constiinta. 

 A existat un studiu de caz interesant in The Lancet, despre o femeie care a inceput sa auda voci dupa ce si-a pierdut auzul intr-un accident de bicicleta. Acest fapt demonstreaza ca vocea este parte din minte si nu din constiinta. Femeia de 63 de ani a fost tratata la University Hospital of Psychiatry din Bern, Elvetia, dupa ce a cazut de pe bicicleta si s-a lovit la cap. Dupa accident, a suferit hemoragii cerebrale si si-a pierdut constienta. In momentul sosirii la spital, s-a descoperit ca femeia avea un anevrism cerebral si era paralizata pe o parte a corpului. Pentru tratament i s-a efectuat o craniotomie, in urma careia s-au descoperit leziuni in lobii frontali si temporali.

Dupa patru saptamani petrecute la terapie intensiva, paralizia femeii s-a redus in mod semnificativ, dar inca avea deficiente de vorbire majore din cauza leziunilor centrilor limbajului – putea comunica folosind cuvinte singulare sau propozitii incomplete si nu intelegea decat fraze scurte. 

In Decembrie 2006, pacienta a inceput sa sufere de halucinatii auditive. A inceput sa isi auda gandurile, ecouri ale conversatiilor anterioare si halucinatii ale unor voci apartinand membrilor spitalului. Auzea aceste voci de cateva ori pe zi si durau cateva minute.

Cu toate ca pacienta intelegea ca vocile sunt cauzate de lovitura ei la cap, le credea reale si le auzea venind dintr-un loc din afara corpului ei. Ea a declarat ca sunau exact ca celelalte voci, singura diferenta fiind ca nu spuneau decat propozitii scurte si foarte simple – similar problemei pe care ea o avea.

“Epilepsia indusa de leziunile cerebrale pare sa fi cauzat halucinatiile auditive…care se crede ca deriva din vocea interioara ce este interpretata gresit ca venind dinafara sinelui din cauza unui sistem de monitorizare defect. Experientele pacientei noastre sunt in concordanta cu aceasta ipoteza deoarece halucinatiile ei au aceleasi deficiente de vorbire pe care le are si ea.

Vocea interioara este dependenta de centrii care sunt implicati in vorbire. Vocea interioara nu este memoria a ceva ce am auzit sau ne-am imaginat. Este vocea reala a povestirii creierului creata de catre centrii nostri ai limbajului in partea dominanta a creierului, deseori motivata de catre ghidajul partii non-dominante a creierului. 

Cine esti?

Dupa ce am citit toate experimentele efectuate, pot spune cu siguranta ca daca nu este localizata in creier, constiinta depinde de el. Mai degraba decat sa cautam punctul constiintei absolute, cred ca exista destule dovezi pentru a o considera un proces ce implica cooperarea si coordonarea multor regiuni diferite din creier. 

“Sinele” este un concept folosit pentru a indica entitatea care urmareste viata noastra. Este acel lucru care ramane dupa ce ai dat laoparte tot ceea ce este sub controlul mintii. Constienta de sine ni se intampla cu intarziere si filtrata. Defapt sinele este observatorul.

Pe o tangenta…

Nici o discutie despre dominanta emisferelor nu ar fi completa fara sa ne uitam la cateva lucruri interesante pe care le putem afla despre o persoana prin examinarea fiecarei parti a fetei. Teoria spune ca fiecare jumatate de fata este “legata” de partea opusa a creierului. Deoarece cele doua emisfere au viziuni diferite asupra lumii pare logic ce expresiile faciale ale fiecaruia pot dezvalui ceva despre personalitate. 

Deoarece creierul stang este partea dominanta la majoritatea dreptacilor, partea dreapta a fetei ar trebui sa dezvaluie caracteristicile dominante. Partea stanga a fetei va dezvalui ce se intampla cu partea non-dominanta. Iata, priviti fetele catorva oameni foarte cunoscuti:

 

[Deasupra (de sus in jos): Gary Busey, actor talentat a suferit un accident de motocicleta ce i-a lezat cativa nervi faciali. Diferenta este evidenta. Urmeaza Mr. Loughner, cineva care a tras intr-o multime de civili la un miting politic in Arizona, JFK, Obama, Hitler, Diana, Hillary Clinton, George Bush, Gaddafi, Casey Anthony].

sursa: http://www.viewzone.com/real.html

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *