Cine esti cu adevarat? – partea 5

Cine esti cu adevarat? – partea 5

Jan 23, 2013

continuare a articolului: http://extinderea-constiintei.ro/cine-esti-cu-adevarat-partea-4/

Neurorobotica dezvaluie mecanismele creierului legate de constiinta de sine

Un studiu publicat de Cell Press in aprilie 2011, in revista Neuron identifica o zona din creier denumita junctiunea temporalo-parietala (JTP) ca fiind aceea care este implicata in sentimentul de a fi o entitate localizata intr-o anumita pozitie in spatiu si de a percepe lumea din aceasta pozitie si perspectiva – in alte cuvinte constiinta de sine.

Teoriile recente in legatura cu constiinta de sine subliniaza importanta integrarii a multor senzori diferiti si a semnalelor motorii provenite din multe regiuni din creier.  Insa nu este clar cum acest tip de integrare se concentreaza pentru a crea starea subiectiva a localizarii sinelui (“Unde sunt in spatiu?”) si perspectiva de la persoana intai (“De unde percep eu lumea?”).

Studii neurologice ale pacientilor care raportau experiente de decorporalizare au adus cateva dovezi. Acestia au avut o perspectiva constienta ce era in afara corpului. S-a demonstrat ca leziunile cerebrale care intrerup integrarea semnalelor multisenzoriale poate conduce la schimbarea pespectivei de la persoana intai ai a localizarii sinelui.

Dr. Blanke si colegii sai au studiat subiecti sanatosi implicandu-i in experimente cu sunete ce induceau schimbari in localizarea de sine si a perspectivei de la persoana intai. In acelasi timp le monitorizau activitatea cerebrala  cu aparate cu rezonanta magnetica. Au observat ca JTP reflecta schimbari ale localizarii sinelui si ale perspectivei de la persoana intai. Cercetatorii au facut studii detaliate si pe pacienti cu probleme neurologice si experiente de decorporalizare in cazul carora leziunile erau localizate in zona JTP

” Descoperirile noastre in cazul starilor alterate de constiinta patologice si induse  sunt o noua tehnologie de cercetare importanta  ce a dezvaluit ca activitatea la nivelul  JTP reflecta una dintre cele mai subiective senzatii ale oamenilor: sentimentul ca “Eu sunt” entitatea localizata in aceasta pozitie in spatiu si ca “Eu perecep lumea de aici.”

Ce insemna constiinta?

Cele mai multe teorii in legatura cu constiinta nu incorporeaza cele doua creiere in psihologia lor. Exceptia este Teoria Bicamerala a lui Julian Jaynes. Jaynes argumneteaza ca constiinta – pe care el o descrie ca si constienta a faptului ca suntem – e o achizitie relativ noua pentru oameni si ca are numai 5.000 de ani vechime. Inainte de aceasta perioada oamenii aveau o minte bicamerala ce era incapabila de introspectie.

Potrivit lui Jaynes, oamenii primitivi si-au folosit ambele emisfere odata cu evolutia limbajului. Ideile si conceptele puteau fi reprezentate de un “sunet” (ex. cuvant) si asta a permis emisferelor sa comunice intr-un mod cu totul si cu totul neobisnuit.

Jaynes emite teroia conform careia cele doua emisfere in omul bicameral actionau mult mai independent decat in cazul oamenilor moderni. La fel ca in zilele noastre, centrele limbajului erau localizate in emisfera dominanta (de obicei cea stanga pentru dreptaci) insa emisfera non-dominanta se facea cunoscuta in timpul perioadelor de stres.

Pentru ca emisfera non-dominanta gandeste altfel si are o alta “abordare” a lumii, poate de multe ori percepe lucruri si face judecati pe care emisfera dominanta nu le poate face. Mintea bicamerala era mult mai segregata si emisfera non-dominanta isi facea cunoscute conceptiile personale sub forma unor halucinatii auditive sub forma de comenzi verbale, sfaturi sau predictii. Acestea nu erau diferite de cele ce caracterizeaza schizofrenicii. De fapt, Jaynes propune faptulca schizofrenia e o regresie a mintii bicamerale catre cea a stramosilor nostri. Jaynes crede ca aceste halucinatii auditive erau comune si erau “vacea lui Dumnezeu” ce este prezenta in textele antice. Aceste halucinatii auditive emise de catre emisfera non-dominanta erau atribuite batranilor, celor morti, zeitatilor si statuilor. [dreapta: Innana]

Conform celor spuse de Jaynes, aceasta functionare gresita sau “stricare” a mentalitatii bicamerale a inceput in timpul celui de-l doilea mileniu i.C. Pe masura ce oamnii au inceput sa traiasca in orase, au intalnit straini din culturi diferite ce vorbeau limbi diferite. Legile si regulile scrise au luat locul rolului socializator al “vocii interioare” si cumva mintea bicamerala s-a transfromat intr-un creier unit cu beneficii ca de exemplu folosirea ambelor emisfere pentru intelegerea lumii. Concepte noi – si mult mai abstracte – erau posibile. Acest fapt a evoluat in cele din urma in conceptul sinelui, al lui “Eu.”

468 ad

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cine esti cu adevarat? – partea 6 | Extinderea Constiintei - [...] continuare a articolului: http://extinderea-constiintei.ro/cine-esti-cu-adevarat-partea-5/ [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *