Cine esti cu adevarat? – partea 4

Cine esti cu adevarat? – partea 4

Jan 21, 2013

continuarea a articolului: http://extinderea-constiintei.ro/cine-esti-cu-adevarat-partea-3/

Constiinta NU inseamna gandire

 

Cogito Ergo Sum — Gandesc deci exist.

Ganditi-va ca vi se intampla atunci cand conduceti masina si visati cu ochii deschisi sau vorbiti la mobil. Complexitatile legate de ajustarea vitezei, semnalizare, schimbarea benzilor si navigare se desfasoara fara constienta noastra. Chiar daca sunteti constienti de faptul ca conduceti, gandirea, deciziile si judecatile sunt deja facute in momentul in care voi le realizati. 

Acest fenomen straniu a fost ilustrat intr-un experiment celebru condus de catre H. J. Watt in care arata substantive imprimate pe un carton, subiectilor sai. Acestia erau rugati sa ofere un cuvant asociat, in cel mai scurt timp. Era similar unui test tipic de asociere de cuvinte, insa avea un pas suplimentar. Inainte de a li se arata substantivul tinta, subiectilor li se spunea ca asocierea va fi de un tip anume.

“Subiectilor li se cerea sa asocieze  cuvantului vizual un supraordonat (ex: stejar-copac), un cuvant din aceeasi familie (ex: stejar – ulm) sau subordonat (ex: stajar – grinda); sau ca intreg (ex: padure de stejari), o parte (ex: stejar – ghinda) sau o alta parte a unui intreg comun (ex: stejar – carare)

Pentru ca subiectii sa termine exercitiul a trebuit sa imparta studiul constiintei in patru perioade: 1. prezentarea tipului de asociatie pe care experimentatorul o dorea, 2. expunerea substantivului tinta subiectilor, 3. perioada in care asocierea este aleasa si 4. raspunsul verbal de la subiect.

“Observatorii introspectivi au fost rugati sa se limiteze la o perioada mai intai si apoi la alta, pentru a avea o cuantificare mai buna a constiintei in cazul fiecaruia” 

Se asteptau ca gandirea sa fie descoperita in cea de-a treia perioada, atrunci cand se alege asocierea, dar era asa numita perioada a  “golului introspectiv” cand nu se inregistra niciun gand. Selectia era deja facuta. Era ca si cum cineva gandeste inainte de a sti ca trebuie sa se gandeasca la acel lucru. Gandirea e automata si constiinta e intotdeuna “ultima care afla”. 

Constiinta NU e Constiinta de sine

Recunoasterea de sine, o abilitate ce se credea a fi caracteristica numai primatelor, a putut fi demonstrata in cazul pasarilor.

 Cotofana are constiinta de sine?

Rezultatele experimentelor cu cotofanele sugereaza ca acestea si-au dezvoltat un simt al identitatii si al constiintei de sine. Acest fapt vine ca un soc pentru acestia care catalogheaza umanitatea ca singura specie care a atins acest varf. In asa numitul “test al oglinzii marcate” s-a plasat un punct colorat pe corpul pasarii in asa fel incat aceasta sa il observe atunci cand isi priveste imaginea din oglinda. Aceasta metoda de testare a fost folosita in mod repetat pentru a diferentia fiarele  “constiente de sine” de celelalte. In afara oamenilor, numai patru specii de maimute, delfinii  cu nas tturtit si elefantii asiatici au trecut testul, din sutele de animale testate.

Helmut Prior de la Goethe University din Frankfut si colegii sai au aplicat un cerc rosu, galben sau negru pe gaturile a cinci cotofane. Apoi le-a dat niste oglinzi.

Faptul ca aveau aceste abtibilduri pe gat nu parea sa le deranjeze. Dar atunci cand pasarile cu puncte colorate pe gat isi vedeau imaginea in oglinda se speriau foarte tare si incepeau sa traga cu ghearele in incercarea de a-si scoate abtibildul. Aceasta a fost dovada clara ca aceste pasari isi recunoasteau imaginea din oglinda ca fiind a lor. Dupa cum se asteptau, cele care aveau abtibildul negru, ce se pierdea in fundalul penelor negre, nu au reactionat.

Franz de Waal de la Emory University din Atlanta subliniaza faptul ca dintre pasari cotofana are un creier mare. “Ai nevoie de un creier mare cu multe conexiuni,” spune el. “Daca era vorba de o vrabie, atunci era o problema.” Insa cotofana nu are neo-cortex – localizarea normala a constiintei de sine la oameni.

S-a sugerat faptul ca recunoasterea de sine la pasari sau mamifere poate fi un caz de evolutie convergenta, unde presiuni evolutive similare se dezvolta in comportamente sau trasaturi similare, precum constiinta de sine, cu toate ca se ajunge la ele pe cai diferite.

De Waal este de acord: “Cotofana este bine cunoscuta pentru abilitatile sale de hot de obiecte stralucitoare si pentru faptul ca le ascunde foarte bine. Nu este o mare surpriza ca un hot cu asemenea abilitati precum cotofana are niste calitati precum imitarea vorbirii”, spune el, referindu-se la ideea ca pasarile au o “teoria a mintii”.

Fara a minimiza importanta faptului, ciorile par sa aiba aceleasi abilitati remarcabile. In videoclipul de mai jos veti vedea cum abilitatea lor de a recunoaste fete si de a oferi aceasta informatie altor ciori a devenit interesanta pentru CIA, acestia folosindu-se de ele pentru gasirea lui Osama bin Laden.(nota personala:nu suntem adeptii politicii de stat americane si nici a conflictelor armate, departe de noi acest gand, insa abilitatile acestor pasari ar trebui sa ridice niste semne de intrebare, care ar trebui sa ne mai trezeasca putin din somnul in care stam in legatura cu inteligeta formelor de viata, cu evolutia, cu legatura dintre toate lucrurile si toate fiintele).

 

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *