Calatoria interioara

Calatoria interioara

Jun 27, 2013

Exista doua lumi: una exterioara si una interioara. Constiinta umana are o tendinta naturala de a merge catre lumea exterioara. Acest fapt se intampla pentru ca suntem in legatura continua cu lumea exterioara. Ochii analizeaza frumusetea fizica, urechile primesc si raspund la valurile de sunete, nasul identifica diverse mirosuri, limba se bucura de diversele tipuri de gusturi iar pielea ofera simtul tactil. In mod similar, mintea este conditionata si obisnuita cu impresiile lumii exterioare. In contrast, lumea interioara ramane deseori ne-explorata pentru ca nu suntem obisnuiti cu puterile care ne asista la realizarea adevaratei frumuseti a ei. In meditatia Preksha exista o tehnica numita “Calatoria Interioara” in care ne familiarizam cu lumea interioara si ne realizam sinele.

Obiective

Obiectivele calatoriei interioare sunt:

 • Sa initiem o miscare ascendenta a energiei vitale. Mintea se misca din shakti kendra (centrul energiei) catre gyan kendra (centrul cunoasterii)
 • Sa cultivam cumpatarea
 • Sa potentam energia vitala
 • Sa ceem o platforma puternica pentru meditatie

Curgerea constiintei in sistemul nervos central se cheama calatoria interioara. Sistemul nervos uman contine 3 subsisteme: 

 • Sistemul nervos parasimpatic (ida)
 • Sistemul nervos simpatic (pingala )
 • Sistemul nervos central (sushumna )

Curgerea din interior catre exterior a energiei vitale este facilitata de catre sistemele parasimpatic si simpatic. In acceptiunile Hatha yoga, acestea sunt sinonime cu ida si respectiv pingala. Pentru curgerea interioara, constiinta trebuie sa calatoreasca de la ida si pingala catre sushumna sau sira spinarii.

Tehnica

Pentru a vizita lumea interioara facand calatoria interioara, trebuie sa ne mutam atentia de la obiectele exterioare si sa ne concentram pe centrul energiei vitale situat la baza sirei spinarii. Sa lasam apoi constiinta sa curga prin sira spinarii catre toti centrii de energie vitala pana la centrul cunoasterii situat in mijlocul capului.

Putem intelege acest proces printr-un exemplu. Ganditi-va la un put cu apa. Un om se opreste si vrea sa umple un bidon cu apa. Nu poate ajunge la apa de dedesubt direct, asa ca foloseste o franghie si leaga o galeata cu aceasta. Galeata este coborata un put, umpluta cu apa si apoi ridicata. Prin umplerea si golirea repetata a galetii, poate sa aduca la suprafata cantitatea dorita de apa. In mod similar, constiinta noastra ia forma unei galeti iar respiratia este franghia cu care aducem energia vitala din centrul energiei pana in centrul cunoasterii si viceversa. Sicronizati calatoria interioara cu procesul respiratiei. In timpul expiratiei ar trebui sa faceti calatoria ascendenta in timp ce in timpul inspiratiei ar trebuisa faceti calatoria descendenta. In timp ce practicati calatoria interioara, este esential sa ramaneti intr-o stare de profunda concentrare.

Beneficii

 • Ajuta la bunastarea fizica prin intarirea sistemului nervos
 • Ajuta la bunastarea mentala prin revitalizarea abilitatilor mentale
 • Ajuta la bunastarea spirituala prin stabilirea unei curgeri eficiente de energie vitala
 • Ajuta la bunastarea emotionala prin stabilirea unui control sustinut asupra emotiilor
 • Practica regulata permite depasirea anxietatii si frustrarilor zilnice si asista in trezirea puterilor supranaturale

Concluzie

Calatoria interna ne ghdeaza catre zone ne-explorate din noi, catre surse de energie pozitiva extraordinare si in cantitati nelimitate, ascunse in noi. In acelasi timp, intareste latura noastra spirituala.

sursa: http://www.preksha.com/meditation/preksha229meditation.asp

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *