Budhismul si Inconstientul – partea 2

Budhismul si Inconstientul – partea 2

Jun 16, 2013

continuare a articolului: http://extinderea-constiintei.ro/budhismul-si-inconstientul/

Sarcina spirituala enorma

Jung credea ca suntem o specie foarte tanara cu un simt supradimensionat al importantei de sine – experimentand acum limitele caii evolutionare prezente, incapabili sa evoluam mai departe doar prin constiinta (lingvistica). El a concluzionat: “descoperirea inconstientului inseamna o sarcina spirituala enorma pe care trebuie sa o infaptuim daca ne dorim sa mentinem civilizatia” .(Scrisori I, 537)

Mentinerea civilizatiei a devenit cea mai presanta problema a secolului XXI. Puterile noastre tehnologice si suprapopularea ne-au transformat in animalul dominant punand termostatul Pamantului in mainile noastre. Cu toate acestea se pare ca suntem incapabili sa ne asumam responsabilitatea pentru situatia pe care am creat-o si ne jucam distrati cu viitorul vietii pe Pamant. Suntem noi cu adevarat o exceptie biologica a legilor naturii? In cartea sa noua, The Social Conquest of Earth, remarcabilul biolog Edward O. Wilson ne descrie ca “p civilizatie Star Wars cu emotii din Epoca de Piatra”, intr-o negare globala in timp ce aruncam gunoi in biosfera. Daca vom continua pe cursul actual, el anticipeaza ca jumatate dintre speciile de plante si animale de pe Pamant vor dispare pana la sfarsitul secolului sau nu cu mult dupa aceasta data. 

Cumva, observatiile lui Wilson indica spre o criza a identitatii spirituale? ce tip de schimbare ar putea ghida vindecarea colectiva a relatiei noastre cu Pamantul? Einstein a remarcat ca o problema nu poate fi rezolvata la nivelul la care a fost creata. El descir mintea rationala ca un servitor de nadejde credincios iar mintea intuitiva ca pe un dar sacru. Servitorul, ca stapan ne-a condus specia catrea aceasta conjunctura si si reconfigurarea relatiei sale cu mintea inconstienta intuitiva, pare sa devina o conditie a supraietuirii noastre. 

Desigur, avem nevoie ca servitorul credincios sa functioneze in continuare pentru numeroase sarcini cruciale. Doua dintre cele mai importante sunt sortarea datelor stiintifice in legatura cu ecologia si climatul de propaganda negarii si inselaciunii; si implementarea tehnologiilor revolutionare pentru energie curata regenerabila si eficienta. Insa constiinta lingvistica, matematica si tehnologica, oricat de dinamica ar fi, are nevoie sa fie inradacinata in ghidajul prezentei inconstiente. In termeni buddhisti, alaya trebuie sa se elibereze de manas. Imaginea de ansamblu are nevoie de intreaga minte. 

Prin intermediul credintelor individuale si colective a unui concept de sine ingust, generat de catre emisfera stanga lingvistica, ne-am dezvoltat o cultura planetara nesustenabila, preocupata cu dominarea si exploatarea restului biosferei. Harta “progresului” nu mai corespunde teritoriului in care ne aflam. Intr-adevar ne-am condus singuri intr-un pustiu unde semnele prezic o fundatura evolutionara.

Nu putem sa ne gandim calea inafara constiintei lingvistice doar cu emisfera stanga.  Trebuie sa ne intoarcem la inconstientul creativ si ecologic al emisferei drepte pentru a genera schimbarea de paradigma de care avem nevoie pentru a supravietui si prospera ca specie.

sursa: http://www.ecobuddhism.org/wisdom/editorials/bandu/

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *