Bazin de plutire

Bazin de plutire

Oct 9, 2012

SAMADHI TANK

Capsula de plutire – “Samadhi Tank” sau bazinul de plutire – este un dispozitiv asemanator unui minibazin acoperit in care, datorita concentratiei mari de saruri dizolvate, se poate pluti fara nici un efort. In acest fel, se creeaza conditii de anulare a gravitatiei. Senzatia este asemanatoare plutirii cosmonautilor in spatiul cosmic.

Capsulele moderne de plutire au la baza cercetarile stiintifice facute in cadrul N.A.S.A. si N.I.M.H. (National Institute of Mental Health – Washington).

Aceasta tehnologie se studiaza inca din 1954. Studiile sunt bazate pe R.E.S.T (Restricted Environmental Stimulation Technique) – Tehnica de Reducere a Influentei Mediului Ambiant.

Ultimii ani de experimentari au dovedit efectele benefice remarcabile ale plutirii in Samadhi Tank (Floatation Tank) in diverse domenii: sanatate, meditatie, fitness, sport, educatie, etc.

Cercetatorii estimeaza ca peste 90% din activitatea creierului si a sistemului nervos central este folosita la adaptarea si sustinerea corpului in campul gravitational terestru, unde de altfel suntem bombardati continuu cu stimuli vizuali, auditivi, senzitivi sau olfactivi. Bazinul de plutire reduce la tacere toti acesti stimuli, dar mai ales gravitatia, inducind o stare pura de relaxare si deconectare totala. In aceste conditii speciale, corpul uman isi restabileste mecanismele de refacere, vindecare si regenerare fara nici un ajutor. Temperatura in capsula de plutire este de 35-36°C – identica cu temperatura corpului. Astfel, nervii periferici (ai pielii) nu mai percep nici o senzatie de separare de mediu. Solutia salina contribuie si ea la crearea acestei senzatii. Rezultatul este ca incet, sistemul nervos opreste transmisia semnalelor spre creier. Limitele corpului fizic se dizolva si dispar.

Sub efectul destinderii complete apare o reactie placuta in intreg organismul, cunoscuta sub denumirea de “raspunsul parasimpatic”. Consumul de oxigen, tensiunile musculare, presiunea sangelui si frecventa pulsului se reduc simtitor, astfel ca intreaga chimie a corpului se schimba.

 

Vasele de sange (inclusiv capilarele) se dilata si se imbunatateste eficienta cardio-vasculara, iar cantitatea de oxigen si nutrienti spre celule se amplifica. Acesta se numeste “efect vasodilatator”.

 

In acelasi timp, produsele biochimice nefaste generate de stres precum adrenalina si acidul lactic sunt eliminate din circuitul sanguin si sunt inlocuite cu endorfinele – hormonii “fericirii”. Endorfinele (descoperite de N.I.M.H. in 1976) sunt considerate raspunzatoare de fericirea si starea de bine a omului.

Aceste schimbari biochimice au loc natural si spontan, ca un produs al relaxarii si deconectarii totale.

Nu este nevoie de nicio tehnica de relaxare sau meditatie speciala, doar te intinzi in bazinul de plutire si plutesti… Restul se intampla de la sine!

 

Eliberandu-se de gravitatie si stimuli exteriori, corpul si mintea patrund in stari de relaxare mai profunde chiar decat somnul obisnuit – o ora de plutire echivaleaza cu cel putin 4 ore de somn.

Plutirea stimuleaza cel mai usor si rapid secretarea de endorfine: functiile creierului, memoria si procesele de invatare sunt astfel mult imbunatatite.
Daca corpul intra intr-o stare de relaxare atat de profunda, mintea se cufunda intr-o stare de atentie speciala corespunzatoare undelor cerebrale Theta. Analizele EEG arata coborarea frecventelor cerebrale de la 20-25 Hz la 4-8 Hz in timpul si in urma sedintelor de plutire.

Aceasta este zona creativitatii, proceselor intuitive, autosugestiei, vizualizarii dar si sfera abilitatii maxime de invatare. Masuratorile undelor cerebrale ale geniilor au aratat prezenta undelor Theta in stare de veghe.

Pentru cei mai multi dintre noi starea Theta este imposibil de atins fara intrarea in somn. In capsula de plutire se poate patrunde in starea Theta fara efort sau practici meditative, in deplina constienta. Timpul pare ca se opreste…

 

Masuratorile EEG ale celor ce folosesc frecvent capsula de plutire au aratat sincronizarea si echilibrarea emisferelor cerebrale. Aceasta produce un gen special de constienta ca urmare a activarii emisferei drepte – raspunzatoare de intuitie si de expansiunea cunoasterii. Plutirea nu inhiba functionarea emisferei stangi responsabile cu logica, gandirea analitica si lineara, ci pur si simplu permite utilizarea la comanda noastra a oricarei emisfere. Capacitatile mentale si cerebrale sporesc.

 

Dar cel mai important efect este patrunderea in stari de constiinta avansata, de meditatie profunda. De aici si denumirea traditionala Samadhi Tank. In traditia orientala, Samadhi-ul este starea de meditatie adanca in care spiritul nostru se reintoarce la origini si se uneste cu Divinul.