AMIGDALA – muzica creierului – partea 4

AMIGDALA – muzica creierului – partea 4

Feb 26, 2013

continuare a articolului: http://extinderea-constiintei.ro/amigdala-muzica-creierului-partea-3/

 

Dificultatea programului de la laborator pornea din faptul ca voluntarii trebuiau sa poata sa-si controleze o anumita portiune a creierelor lor, o zona declansatoare sau poarta neuronala pentru inteligenta, placere si creativitate: amigdla anterioara. Creierul are doua organe de acest fel, una pentru emisfera dreapta a creierului si una pentru cea stanga. Fiecare amigdala este mica, de dimensiunea aproximativa a unei migdale, o mica protuberanta la 3 cm in interiorul fiecarei tample, in creier – parte din sistemul limbic al creierului. Diversi cercetatori au descoperit ca stimularea acestei parti a creierului rezulta in raspunsuri automate de durere sau de placere, in functie de care parte a amigdalei este stimulata. Stimularea electrica simpla a amigdalei anterioare, opreste “instinctul criminal” si rezulta in raspunsuri automate de cooperare si comportament benefic.

 

 Autostimularea amigdalei fara electrozi poate fi facuta prin folosirea capacitatii creierului de a vizualiza imagini.

 

De exemplu, doar inchipuindu-ne ca gandilam partea din fata a fiecarei amigdala cu o pana, putem schimba curgerea activitatii electrochimice din creier – si voila! Aceasta stimuleaza amigdala chiar daca numai temporar. 

 

Imaginarea acestui lucru, amplifica activitatea lobilor frontali, ceea ce insemna imbunatatirea creativitatii, inteligentei, s.a.m.d. Cu cat stimulati mai des, cu cat stimulati mai mult, cu atat mai puternice sunt rezultatele. Schimbarile sunt masurabile prin intermediul instrumente medicale moderne de scanare a creierului precum masinarii PET si MRI machines. Creierul este o masina de gandit – si de aceea, pentru a il controla pe el si circuitele sale electrochimice, nu este nevoie decat de un simplu gand (nici o surpriza aici!). Acest exercitiu simplu efectuat corect, de cele mai multe ori produce rezultate imediate, cateodata chiar foarte pronuntate. Laboratorul a dezvoltat sute de metode ce rafineaza, accelereaza, supraincarca si fac permanente rezultatele.

 

 Atunci cand o persoana invata cum sa isi stimuleze intern amigdala si sa isi mareasca in mod voluntar activitatea in lobii frontali folosind vointa, poate avea loc un fenomen foarte itens cunoscut sub numele de “transcendenta lobilor frontali”. Aceasta se intampla in mod regulat la laborator unde distragerile unei vieti tipice agitate sau nevrotice erau minimizate sau acolo unde subiectii si studentii aveau destul antrenament. Pentru mine, prima data acest lucru a avut loc la 11 Septembrie 1987 in timp ce stateam in camera de control a studioului de inregistrari. Era chiar ultimul lucru din mintea mea. In mod general, acest fenomen nu poate fi prezis cu exactitate – seamana cumva cu un balon de sapun ce e gata sa se sparga.

 

Cum este sa treceti dincolo de lobii frontali? Imaginati-va ca navigati intr-o barca de lemn in 1492, cautand India, pierduti in mijlocul unui ocean fara de sfarsit pentru un timp ce seamana cu eternitatea. Toti, inclusiv tu, astepti sa cazi dincolo de marginea planetei, in uitare. Apoi, deodata, de nicaieri…

 

VEZI PAMANT!!!!!

 

Cam asa se simte transcenderea lobilor frontali, numai caacesta chiar are loc si ti se intampla tie. ACUM!

 

Unele persoane au comparat acest fenomen cu sentimentul ca ar zbura prin cosmos la viteza luminii sau ca si cum ar simti puterea unui tren facandu-si loc prin capul lor (intr-un mod placut) la 200 km/h. Dupa ce ati trait pentru prima data acest “big-bang” in lobii frontali, nu mai sunteti niciodata acelasi. Incepeti sa priviti printr-un parbriz mental care este curat, pentru prima data de cand erati mici. Educatia mea de la colegiu si 10 ani de meditatii si yoga nu m-au pregatit pentru acest lucru.

 

 De ce ne-a oferit natura aceasta explozie de artificii emotionale din creierul nostru? Natura e desteapta. Creierul vostru vrea sa supravietuiasca. Atunci cand folositi mai mult din creier si accesati mai mult din potentialul creierului, localizat in mod specific in cea mai avansata parte a acesteia – lobii frontali – sansele de supravietuire in aceasta lume dificila, cresc exponential. Placerea sustinuta si intensa este modul exact prin care neurocircuitele din diverse zone ale creierului motiveaza si rasplatesc individul pentru producerea unor ganduri avansate de supravietuire in lobii frontali, in mod liber si legal. Folositi destul de mult lobii frontali si ati nimerit jackpotul.

 

sursa: http://www.viewzone.com/amygdala/

 

 

 

 

 

 

468 ad

3 comments

 1. Salut,

  Unde e continuarea?:) O astept cam de 1 luna…

 2. Flipi /

  Draga Imad
  Ai linkul cu sursa articolului. Am avut evenimente in familie (a murit mama) si nu am mai apucat sa studiez problema. Ideea e ca in articol exista si linkuri catre site-ul mama si catre cartea la care face referire articolul.
  Cred ca daca esti interesat poti incepe si un studiu personal pana cand o sa reusim si noi sa facem asemenea cercetari in cadrul Institutului.

  Cu drag
  Razvan

 3. Multumesc mult, condoleante, imi pare rau !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *